Kostely v ostravsko-opavské diecézi budou přístupnější. Biskupství chystá projekt Otevřené chrámy

20. leden 2017
Dobré odpoledne

Možná to také znáte, rádi byste během výletu navštívili zajímavý kostel, ale protože se zrovna neslouží bohoslužba, narazíte jen na zavřené dveře. To by se mělo od letošního roku změnit. Biskupství ostravsko-opavské totiž chystá nový projekt Otevřené chrámy, v rámci kterého by celoročně nebo v sezóně zpřístupnilo vybrané kostely napříč krajem. Osvědčilo se to například v opravené ostravské katedrále, kterou jen za poslední rok navštívilo přes 50 tisíc lidí.

Větší zaměření na turisty je tady patrné už po vstupu do katedrály. Kromě svěcené vody tady vítá i malé infocentrum.

„Tady na stolíku máme letáky, které současně slouží jako průvodce katedrálou. Je to v několika jazycích – kromě češtiny je to polština, angličtina a němčina,“ ukazuje pracovnice infocentra Petra Košáková.

Už pár měsíců od znovuotevření si všimla, že sem proudí mnohem více lidí. „Lidé reagují velmi pozitivně. Vítají i tu změnu, že je tady někdo, kdo trochu dohlíží na ten prostor a na ty návštěvníky,“ dodává pracovnice.

A podobně by to mělo od května fungovat i ve 40 dalších kostelech po celém kraji. „Myšlenka se zrodila z toho, že se opakovaně setkáváme s tím zájmem lidí kostely navštívit. Bohužel kostely na mnoha místech musí být z důvodu bezpečnosti zavřené, takže chceme lidem ukázat toto kulturní bohatství, které v těchto historických stavbách je,“ říká generální vikář biskupství Martin David.

Tři kategorie kostelů

Moravskoslezský kraj má navíc co nabídnout. Jsou tady cihlové kostely na Hlučínsku, unikátní celodřevěné kostelíky nebo odhalené fresky v Hrozové a v Krnově. K nim by se měly přidat také nejvýznamnější chrámy ve velkých městech a turisticky zajímavých lokalitách.

„Budou tři kategorie. První kategorie je otevření po celý rok, druhá kostely otevřené celý týden v turistické sezóně a třetí kategorie to budou kostely otevřené o víkendech v turistické sezóně,“ upřesňuje Martin David.

Dřevěný kostel svaté Kateřiny Alexandrijské v Ostravě-Hrabové

V každém z chrámů pak bude člověk, který zájemce kostelem zdarma provede a zároveň kostel ohlídá před nezvanými hosty.

Církevní turistika

Otevřené kostely jsou součástí většího projektu Církevní turistiky, kam patří také nabídka ubytování v bývalých farách. To už úspěšně funguje třeba v Jihomoravském kraji, místní biskupství ale postupuje mnohem pomaleji.

„My zatím takovouto turistickou ubytovací kapacitu nemáme, ale máme v úmyslu nějaký takový objekt zprovoznit ve Staré Vsi u Rýmařova. Zatím je to ve fázi projektové přípravy,“ uzavírá generální vikář Martin David.

Dřevěný kostel svaté Kateřiny Alexandrijské v Ostravě-Hrabové
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio