Kraj má na připravení nošovické zóny už jen deset dní

29. listopad 2005

Do deseti dnů musí Moravskoslezský kraj oznámit, jestli jsou připraveny pozemky pro plánovanou průmyslovou zónu v Nošovicích na Frýdeckomístecku. Plochu, kterou se kraji dosud nepodařilo úplně scelit, chce korejská automobilka Hyundai využít na stavbu nové továrny. Ve hře je i areál v Mošnově na Novojičínsku.

Představitelé Moravskoslezského kraje se dostávají do časové tísně. Na konečné rozhodnutí už mají jen kolem deseti dnů. Nošovický pozemek mají připravený na 95 procent. Zbývajících pět dosud nevyřešených procent plochy ale může celý záměr zhatit. Svou půdu v budoucí zóně nechtějí prodat čtyři lidé.

"Někteří odmítali s poukazem na to, že třeba nebyly vyřešeny záležitosti zemědělského družstva, někteří zatím odmítali kontakt. Snažíme se dál. Já věřím, že těch deset dní, které jsme si ještě dali, jsou dostatečným prostorem k tomu, abychom v jednání s těmi lidmi uspěli," upřesnil náměstek hejtmana Pavel Drobil.

Krajský úřad (ve výřezu E. Tošenovský)

Problémy má kraj i se zemědělským družstvem vlastníků, které na nošovické půdě hospodaří. Družstevníci už sice souhlasí s přesunem zelinářské výroby do okolí Žermanické přehrady, dohoda s krajem vázne na výši náhrad za takový přesun a za vše co s ním souvisí. Nepoměr mezi družstevníky požadovanou a krajem nabízenou částkou je velký - zemědělci chtějí skoro 150 miliónů korun, kraje je zatím ochoten jim dát pouze 60 miliónů.

Hejtman Evžen Tošenovský je přesvědčen, že nová automobilka zásadně rozhýbe krajskou ekonomiku. "Ten dopad je tak dramatický, že ani já už skoro nedohlížím. Proto se tomu takto věnujeme. Ale platí jedna věc: nebude to za každou cenu. Může se stát, že Hyundai v tomto kraji nebude z rozhodnutí těchto lidí, ale pak já bych velmi nerad odpovídal na otázky - proč je tady tak velká nezaměstnanost," řekl hejtman.

Navzdory přetrvávajícím problémům při přípravě nošovické zóny je korejská investice v Moravskoslezském kraji stále velmi nadějná. "Já se domnívám, že se to podaří. A jestli ne v Nošovicích, tak v Mošnově. To znamená, že je tady i záložní varianta. Šance jsou vysoké," říká Hanuš Krejčí z vládní agentury Czechinvest.

Katastrofickým scénářem pak je nulová varianta. V takovém případě by kraj přišel o několik tisíc nových pracovních příležitostí. Korejci by pak zřejmě odešli buď do Holešova ve Zlínském kraji nebo do Polska či na Slovensko.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu