Kraj má na výkup pozemků v Nošovicích čas do 22. prosince

8. prosinec 2005

Moravskoslezský kraj dostal další dva týdny na to, aby dokončil scelení pozemku v Nošovicích pro výstavbu korejské automobilky Hyundai. Dnes o tom rozhodla Mezirezortní hodnotitelská komise. Premiér Paroubek dokonce kvůli investici uvažuje o vyvlastnění pozemků.

Mezirezortní hodnotitelská komise na podporu průmyslových zón projednávala tři varianty možného umístění investice firmy Hyundai v České republice. Sami Korejci dali najevo, že by novou továrnu nejraději postavili v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

"V případě průmyslové zóny Nošovice komise prodloužila lhůtu, do které může Moravskoslezský kraj výkup první stovky hektarů řešit, a to do 22. prosince. Pro případ, že se to Moravskoslezskému kraji do uvedeného termínu podaří, komise uvolnila prvních 190 milionů korun," shrnula mluvčí vládní agentury CzechInvest Jana Víšková závěry komise, týkající se této zóny.

Krajský úřad (ve výřezu E. Tošenovský)

Moravskoslezskému kraji se ale stále nedaří uzavřít smlouvy o výkupech půdy se čtyřmi klíčovými majiteli. Váznou i jednání se Zemědělským družstvem vlastníků na podmínkách přesunu jeho rostlinné výroby na jiné místo. Náměstek hejtmana Pavel Drobil komplikace připustil. Je proto rád, že kraj má další dva týdny na konečnou dohodu. Klíčovým termínem je 22.prosinec, kdy mají krajští zastupitelé schvalovat peníze na výkupy.

"Pokud bychom viděli, že se k těmto pozemkům nemůžeme dostat nebo je to problematické, tak bychom z toho museli vyvodit závěr směrem k zastupitelstvu. Nejzazší datum je jasný. Ale pokud uvidíme, že to směřuje nějakým jiným směrem, tak samozřejmě nebudeme lpět na tom posledním dnu, kdy oznámíme nějaký výsledek," uvedl náměstek Drobil.

Premiér Jiří Paroubek dnes v souvislosti s Nošovicemi nevyloučil razantní postup. Prohlásil, že si dokáže představit speciální zákon, který by umožnil vyvlastnění těchto pozemků. Předseda vlády včera jednal s viceprezidentem automobilky, kterého ujistil o velkém zájmu České republiky získat investici za zhruba 40 miliard korun.

Jednání budou v příštích dnech pokračovat. Další variantou pro investici společnosti Hyundai je průmyslová zóna v Mošnově na Novojičínsku. Mezirezortní hodnotitelská komise jednala i o ní. "V případě průmyslové zóny Ostrava-Mošnov komise povolila uvolnění finančních prostředků ve výši 91 milionů korun, protože ta první fáze přípravy průmyslové zóny - tedy prvních 133 hektarů pozemků bylo smluvně zajištěno," potvrdila mluvčí CzechInvestu Jana Víšková:

Vedle Nošovic a Mošnova zůstává kandidátem na umístění korejské automobilky i průmyslová zóna v Holešově na Kroměřížsku.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu