Kraj opět nezískal peníze na novou vědeckou knihovnu

5. prosinec 2005

Boj o knihovnu. Tak by se dal popsat spor, ve kterém stojí na jedné straně část poslanců ze severní Moravy a Slezska a na straně druhé hejtman Moravskoslezského kraje. Ve státním rozpočtu totiž nefigurují peníze na stavbu nové vědecké knihovny. Hejtman to zazlívá právě poslancům.

Už máme úplně všechno - projekt, podmínky pro jednání o pozemcích, vyřešené parkování a přísliby soukromých investic - a teď tato rána pod pás, říká hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Jak sám potvrdil, ministerstvo celkovou částku - zhruba 700 miliónů korun - nechce dát do svého rozpočtu a tak nezbylo než spolehnout se na poslance.

"Tady zdejší poslanci o tom byli dvakrát informováni, dokonce podepsali i společnou petici. A výsledek je ten, že z našeho kraje to dodrželi pouze představitelé ODS a KSČM, takže to považuji za opravdu velkou urážku," říká hejtman.

Krajský úřad (ve výřezu E. Tošenovský)

Náměstek hejtmana Pavol Lukša (KDU-ČSL) pouze krčil rameny. "Co vám mám na to říct? Mrzí mne to, že lidovci zvolení za náš kraj se prostě zdrželi hlasování."

Regionálním šéfem ODS na severu Moravy je Zbyněk Stanjura. Kritizuje systém, ve kterém poslanci v rámci rozpočtu státu lobují například za opravu fotbalového hřiště někde na vesnici, což dá podle něj v součtu několik miliard bez jakýchkoliv pravidel. "To, že se pak z tohoto důvodu nenajdou peníze pro projekt v oblasti vzdělávání, jako je Moravskoslezská vědecká knihovna, považuji za skandální," dodal Stanjura.

Antonín Macháček je opavským poslancem za ČSSD. Odmítá, že by něco způsobil, když se při hlasování o knihovně zdržel hlasování. "Rozpočtová pravidla jako taková nám neumožňují, abychom podpořili akci, která zakládá finanční požadavky na další rozpočty. Kdybychom to - nedejbože - prohlasovali, tak by to ministerstvo financí muselo stopnout, protože je to v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech," upozornil Macháček.

Letos kraj víceméně počítal s prvními 65 milióny korun. Nedostane nic a jak zdůraznil hejtman Tošenovský, bude se i nadále starat o dezolátní stav staré knihovny, kterou dostal od státu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu