Kraj připravuje boj s agresivní křídlatkou

1. březen 2007

Moravskoslezský kraj bude v povodí Morávky likvidovat agresivní plevel. Rostlina křídlatka, která ve sledovaném území pod Beskydami zabírá asi 350 hektarů, vytlačuje z přírody původní porost i živočichy. Během několika let má křídlatka zmizet a místo ní se vysadí původní flóra.

Unikátní projekt na odstranění invazní křídlatky přijde na 28 milionů korun. Dvaceti miliony přispěje Evropská unie, kraj a jeho partneři poskytnou zbývajících osm. "Ojedinělost projektu vyplývá z obrovského zájmu uchazečů, kterých bylo 700 ze všech členských států Unie a my jsme na něj dosáhli jako jediní v České republice. Chceme zachránit stanoviště v povodí Morávky, která byla vymezena projektem Natura 2006," upřesnil náměstek hejtmana Pavol Lukša.

Logo

Jak vysvětlil koordinátor celého projektu Tomáš Kotyza z krajského odboru životního prostředí, způsoby likvidace křídlatky budou standardní. "Jednak to bude chemický postřik, ale protože se jedná i o území velice citlivé na znečištění vody, budeme používat i kombinaci dalších metod, například ruční vykopávání rostlin i s kořeny."

Podle místních starostů by mohl projekt výrazně prospět celému regionu. Plevel totiž obtěžuje nejen místní obyvatele, ale i četné turisty. Starostka Vyšních Lhot na Frýdeckomístecku Dana Vlčková přiznala, že radnice i samotní obyvatelé už s křídlatkou svedli řadu bojů. Pokaždé ale marně.

Plevel dosahující výšky až tři a půl metru se bude v následujících čtyřech letech odstraňovat pouze na volných plochách. Křídlatky na zahradách nejsou pro okolí nebezpečné.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu