Kraj testuje větší zapojení středoškoláků do praxe. Čtyři školy zkoušejí duální vzdělávání

4. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Teorie ve školách, praxe ve firmách. To je zjednodušeně řečeno systém takzvaného duálního vzdělávání. Právě Moravskoslezský kraj je průkopníkem v jeho zavádění a na čtyřech školách ho už zkouší. Teď se k projektu připojilo i ministerstvo školství.

Duální vzdělávání funguje dlouhodobě třeba v Německu. Český systém by ale měl být dobrovolný jak pro studenty, tak pro firmy. Část dovedností žáků a učňů se bude učit ve škole, část u zaměstnavatelů.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj uvádí příklad svářeče: „Typ toho sváru mu budou vysvětlovat přímo ve firmě a pak přímo za dozoru zástupců firmy a také zástupců pedagogických pracovníků ověří, zda žák pochopil typ toho sváru, zda ho provedl správně a dostane certifikát, který bude ověřený jak firmou, tak školou,“ vysvětluje.

Duální vzdělávání od počátku tohoto školního roku funguje zkušebně na dvou technických školách v Ostravě a dvou na Novojičínsku. Jejich partnery jsou čtyři firmy.

Naplno se má systém rozjet od příštího školního roku. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) by se do praktické výuky měli zapojit už žáci prvních ročníků středních a ideálně také vysokých škol.

„My víme dobře, že v školství nejsou peníze. A tím, že do toho systémově budeme integrovat firemní sféru, tak vtahujeme i firemní peníze, ty soukromé zdroje. A to si myslím, že je strašně důležité, protože tím nám zbude třeba více peněz pro podporu učitelů,“ dodává Vondrák.

Systém duálního vzdělávání by se měl z Moravskoslezského kraje postupně rozšířit do celé země. Ministr školství Stanislav Štech (ČSSD) kvůli tomu podepsal memorandum s Moravskoslezským krajem a Svazem průmyslu a dopravy.

„Myslím, že to bude něco, co bude mít jinou váhu a co nám odhalí, co bude třeba zjednodušit nebo odstranit,“ poznamenal ministr.

Podle ministra školství by ideální doba pro celoplošné zavedení duálního vzdělávání byla za tři až čtyři roky, kdy na moravskoslezských školách skončí první takto vzdělaní studenti.

autor: Michal Polášek
Spustit audio