Kraj utratí více než miliardový úvěr především za opravy silnic

11. červenec 2005

Moravskoslezský kraj si bere miliardový úvěr od Evropské investiční banky. Jako druhý kraj v České republice využije výhodné podmínky, které se podařilo dohodnout po ročním vyjednávání. Zástupci kraje jsou přesvědčeni, že půjčka neznamená žádné velké zadlužení do budoucna. Získané peníze se využijí na opravy silnic a například na stavbu odletové haly mošnovského letiště.

Pokud chceme využít peníze z evropských fondů, musíme opravu silnice nejdříve zaplatit, a pak žádat o dotaci, což je někdy téměř nemožné, říká hejtman Evžen Tošenovský. Nabídka Evropské investiční banky není klasickým úvěrem, ale postupným uvolňováním peněz, a právě to severní Morava a Slezsko vyzkouší hned po Pardubickém kraji. Hejtman potvrdil, že velkou roli sehrálo dobré ratingové hodnocení kraje, takže nebyly nutné žádné záruky.

"Je to úvěrový rámec, kdy my se rozhodujeme, jak budeme čerpat, jak budeme platit a v neposlední řadě je to samozřejmě výhodnost výše úroku, která v této chvíli - kdybychom to takto počítali - tak je 1,65 procent, což je úroková sazba, kterou bychom u jiných komerčních bank neměli šanci získat," upřesnil hejtman.

Krajský úřad (ve výřezu E. Tošenovský)

Velmi rychlé financování teď kraj slibuje nejen letišti v Mošnově, kde bude stát nová hala za více než 160 miliónů korun, ale také například Frenštátu pod Radhoštěm na obnovu muzea. Silnice druhé a třetí třídy jsou nejhorší třeba kolem Větřkovic, v Ostravě na ulici Bohumínská, Českobratrská. Počítá se také s mosty v Paskově a Bílovci a mimo jiné se stavbou několika důležitých křižovatek.

Během pěti let kraj dostane jednu miliardu sto miliónů korun, což jsou peníze, které banka uvolní maximálně v deseti takzvaných tranších, prozradila vedoucí finančního odboru Krajského úřadu v Ostravě Anna Klimšová. Volnost je podle ní opravdu velmi výhodná. "Budeme si domlouvat nejen měnu, ve které budeme čerpat, ale i druh úrokové sazby a dobu splácení, která je od tří až do pětadvaceti let."

Hejtman Tošenovský je přesvědčen, že půjčka nepovede k zadlužení. Pouze umožní sáhnout si na často nedostupné evropské peníze. "To je čerpáno na programy, které budou zaplaceny evropskými fondy, které platí ale teprve, až ta akce proběhne. Takže my si na tuto akci vlastně krátkodobě půjčíme finanční zdroje a jakmile je dostaneme z evropských fondů, mohou být splaceny v podstatě okamžitě a nezadlužuje to jakkoliv budoucnost kraje a kolegů, kteří přijdou po nás."

Celkem se počítá se 14 projekty. Tak jako kraj Pardubický a Moravskoslezský zvolila tuto možnost i některá města - například Plzeň. Kraje podle Tošenovského nemají mnoho jiných možností financování, což souvisí s vleklým politickým bojem mezi regiony a státem ohledně přesouvání peněz z centrálního do krajských rozpočtů.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu