Kraj vykoupí pro zónu Nošovice 329 hektarů půdy

24. listopad 2005

Zhruba 330 hektarů pozemků a 22 domů - to vše musí vykoupit od soukromých vlastníků kraj, jestli chce průmyslovou zónu v Nošovicích na Frýdeckomístecku. O plochu se zajímá jihokorejská automobilka Hyundai, která chce v Evropě postavit svůj nový závod. Po dnešku je zase o trochu jasněji, kraj už vlastní téměř třetinu potřebné rozlohy.

Rutinní hlasování bez přítomnosti veřejnosti, tak to dnes vypadalo na jednání moravskoslezského zastupitelstva, když jeho členové rozhodli, za kolik kraj vykoupí 11 domů a 110 hektarů pozemků v Nošovicích. O cenách zbylých nemovitostí budou zastupitelé rozhodovat 22. prosince.

Většina majitelů s průmyslovou zónou souhlasí. Někteří ale stále odmítají, stejně jako před týdnem, kdy se sešli s představiteli kraje. "Dnes řešíme asi pět procent pozemků, což je osm až deset majitelů," přibližuje náměstek hejtmana Pavel Drobil, kolik lidí vyvlastnění teď odmítá.

Z jednání zastupitelstva

Polovinu z odpůrců průmyslové zóny zastupuje podle Drobila zemědělské družstvo vlastníků. Jeho požadavky teď kraj zkoumá. "Nechali jsme si udělat posudky znalců, které jsme v průběhu tohoto týdne vyhodnotili. Teď připravujeme materiál, který bude jakoby naší odpovědí nebo nabídkou Moravskoslezského kraje pro družstvo," upřesnil náměstek Drobil.

Část odpůrců má nemovitosti na okraji plánované průmyslové zóny. Když kraj jejich souhlas nedostane, možná si poradí jinak a jejich majetek pro investora potřebovat nebude. Vrásky ale kraji dělají vlastníci, kteří se nechtějí vzdát své půdy uprostřed budoucího areálu. "Ty záležitosti buď budeme muset vyřešit a potom zóna bude a nebo je nevyřešíme a pak to vidím jako problematické," upozornil Pavel Drobil.

Kraj má stále v záloze také areál v Ostravě-Mošnově. Do konce listopadu se má automobilka Hyundai rozhodnout, kterou zónu chce a zda vůbec svůj nový závod postaví v Česku.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu