Krajské nemocnice na Karvinsku sužují dluhy. Pomoci jim má nový šéf

28. únor 2017

Zadlužené krajské nemocnice na Karvinsku opět změní vedení. Jméno nového ředitele by mělo být jasné v březnu. Bude mít za úkol zastavit propad hospodaření nemocnic v Havířově, Karviné i Orlové, což se jeho předchůdcům nepodařilo. Ztráta za loňský rok se vyšplhala na skoro 130 milionů korun a bez pomoci kraje by jim zřejmě hrozila insolvence.

Nemocnice v Karviné, Orlové a Havířově jsou sdružené do jedné unie. V posledním roce se tu na ředitelské židli vystřídali už tři lidé a brzy přijde čtvrtý.

„Nemocnice by určitě uvítaly, aby byl ustanovený ředitel, který by opravdu dokázal nemocnice stabilizovat. Aby nedocházelo k časté výměně ředitelů, aby na pozicích ekonomických byli lidé, kteří opravdu těmto věcem rozumí,“ říká Monika Górna z krajské rady Odborového svazu Zdravotnictví a sociální péče.

Zastupuje největší část zaměstnanců právě havířovské nemocnice. Ze špatné ekonomické kondice zařízení mají podle ní lidé obavy, i z toho, že nebude na výplaty.

„Tyto obavy mezi zaměstnanci opravdu kolují. My z předchozích jednání s exředitelem Grocholem víme, že ekonomická situace je velmi vážná a že v průběhu několika měsíců by na ty mzdy, jak to viděl on, skutečně nebylo,“ dodává Górna.

Vedení kraje, pod které nemocnice spadají, ale ujišťuje, že na výplaty je a bude. Podle náměstka hejtmana Martina Gebauera (ANO) ale musí kraj razantně zasáhnout.

„V případě, že by Moravskoslezský kraj nečinil a nekonal, pravděpodobně by koncem letošního roku hrozila insolvence,“ řekl.

Ostatní krajské nemocnice přitom na tom tak špatně nejsou, zařízením na Karvinsku ale přitěžuje velká konkurence. „Na malý počet obyvatel je příliš mnoho akutních lůžek. Havířov měl kdysi přes 90 tisíc obyvatel, Karviná měla přes 70 tisíc. Dnes je v každém městě objektivně o 20 tisíc lidí méně a ty budovy vlastně zůstávají stále stejné,“ poznamenal Gebauer.

O restart krajských nemocnic na Karvinsku se pokusí nový ředitel, který vzejde z výběrového řízení. Zatím se do něj přihlásilo šest zájemců. Zavírání například ztrátových oddělení ale podle Martina Gebauera určitě nebude jeho náplní práce.

„Možná slučování, ale to všechno se bude odvíjet od koncepce zdravotnictví Moravskoslezského kraje, která tady vlastně byla naposledy před 13 lety a je zcela neaktuální a já jsem si dal za úkol do konce letošního roku předložit novou koncepci zdravotnictví s výhledem minimálně na osm let,“ dodal náměstek.

Konkrétně nemocnice na Karvinsku podle něj musí hlesat úspory, nevyhnou se zřejmě propouštění THP pracovníků. Oddlužit by se je podle plánů kraje mohlo podařit do 4 až 5 let.

autor: iha
Spustit audio