Krajský soud potvrdil neuznané pohledávky v insolvenci OKD

Krajský soud v Ostravě určil, jaké pohledávky rozhodnou o budoucnosti OKD. Přes 550 věřitelů nárokovalo zhruba 20 miliard korun. Většinu ale insolvenční správce neuznal a soud jeho stanovisko potvrdil. Věřitelský výbor se sejde ve čtvrtek. Zastoupení v něm zřejmě nebude mít například Citibank, která požadovala přes 10 miliard korun, ani ministerstvo průmyslu žádající 2 miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OKD

OKD | Foto: F. Tichý

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Landy středeční rozhodnutí soudu není zásadní.

„Pro ministerstvo financí nedošlo v dnešním dni k nějakému překotnému zvratu. Na rozdíl od dnešního jednání, kdy došlo k takzvanému přezkumu pohledávek, zítra se bude určovat směr řešení úpadku OKD. Z tohohle pohledu skutečně ministerstvo spatřuje zítřejší jednání jako klíčovější,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud neuznal pohledávky Citibank. Jak bude kauza OKD pravděpodobně pokračovat, se ekonoma Petra Hlinomaze ptal Tomáš Pavlíček

Většinu pohledávek insolvenční správce Lee Loudy neuznal. Už dřív řekl, že se neprokázalo, že věřitelům dluh vůbec vznikl. Neuznaná tak zůstává i pohledávka Citibank.

Banka zastupuje držitele dluhopisů, které před dvěma lety vydal majitel OKD, firma NWR, a právě důlní společnost za ně ručila.

Na rozhodnutí Citibank reaguje ostře. Její zástupce prohlásil, že se jedná o snahu vyřadit největšího věřitele z insolvenčního řízení. Je tedy možné, že spor skončí arbitráží.

Největším uznaným věřitelem je skupina Advanced World Transport (AWT), která přihlásila pohledávky dohromady za více než 460 milionů korun.

Schůze věřitelů se uskuteční ve čtvrtek. Na ní se mohou o své pohledávky přihlásit i neuznaní věřitelé, museli by je ale schválit ti, jejichž pohledávky uznány byly.

Podle toho se také ve výboru rozloží síly. Instituce, která má potvrzeno, že jí OKD dluží nejvíc, v tuto chvíli tedy AVT, dostane nejvíce hlasovacích práv.

OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, ve kterém uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům celkem více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme