Krajský úřad nesouhlasí s vybudováním skládky uhlí v ostravské huti

14. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Krajský úřad nepovolil společnosti ArcelorMittal Ostrava vybudovat ve svém areálu skládku uhlí. Měla mít kapacitu 200 tisíc tun.

Kraj posuzoval možné dopady stavby na životní prostředí. Řadu nesouhlasných připomínek poslalo vedení i obyvatelé obvodu Radvanice a Bartovice. Stanovisko krajského úřadu je závazné, říká jeho mluvčí Nikola Birklenová.

„Nebylo jednoznačně prokázáno, že společenský zájem významně převažuje nad veřejným zájmem ochrany životního prostředí a veřejného zdraví. V rámci procesu EIA nebyly jednoznačně uvedeny některé informace týkající se provozu záměru a nejsou odstraněna všechna rizika spojená s jeho realizací,“ upřesňuje mluvčí.

Mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková ČTK řekla, že podnik skládku nutně potřebuje a o dalším postupu rozhodne, až si detailně prostuduje odůvodnění stanoviska.

Huť zvažuje dvě varianty skládky: otevřenou a zakrytou. S vybudováním skládky nesouhlasí řada obyvatel obvodu, který patří k místům s nejznečištěnějším ovzduším v České republice. Lidé se obávají, že životní prostředí by se pak ještě zhoršilo.

Zástupci ArcelorMittal Ostrava uvádějí, že huť by ale udělala taková kompenzační opatření, která by emise snížila více, než jaké znečištění by skládka způsobila.

autor: Petra Sasínová | zdroj: ČTK
Spustit audio