Křížem krajem: Na návštěvě v Rybím domě

19. duben 2012

Když se řekne Chotěbuz, vybaví se jistě mnohým tamní unikátní expozice Muzea Těšínska - Archeopark. My ale pro tentokrát vynecháme prohlídku tohoto slovanského hradiska a zamíříme o pár desítek metrů dál, na úpatí kopce, na kterém se archeopark rozkládá. Najdeme tam místo, které rozhodně stojí za návštěvu.

Jde o Rybí dům, který nabízí jedinečnou možnost nahlédnutí do života těchto mlčenlivých tvorů. Patří manželům Šotkovským, kteří si po svatbě pořídili jednu závojnatku do akvária a dnes mají ryb plný dům.


S paní Šotkovskou sedíme venku před Rybím domem u jezírka. To jezírko už je plné ryb a předznamenává všechno, co uvnitř můžete vidět, že je to tak?

Přesně tak. Vymysleli jsme si jezírko, aby se lidé pokochali předtím, než přijdou k nám do budovy, co tam uvidí dál.

A co je všechno čeká?

Čeká je tam prodejna na rybičky, kde si mohou ryby koupit živé nebo si je mohou nechat zabít, vykuchat, stáhnout, nafiletovat a doma už jen usmažit. Nebo si tam mohou koupit akvarijní rybky, také rostlinky nebo i celé akvárium. Vedle se mohou jít podívat na obří akvária a v prvním patře mohou v restauraci nějakou rybu i ochutnat.

Vraťme se ještě k jezírku. Jaké ryby tady můžeme vidět? Já tomu říkám zlaté rybky, ale nejsou to zlaté rybky...

Zlaté rybky, co zrovna vidíte, to je jesen zlatý. Dole jsou kapříci, pak tady jsou karásci, závojnatky. Támhle plave veslonos americký a když se podíváme dolů, možná uvidíme i nějakého jesetera.

Celý Rybí dům je vyzdoben nádhernými dřevořezbami. To máte odkud? Kdo vám to takhle vyzdobil?

Vymysleli jsme takovou tradici, už tři roky po sobě máme řezbářské dny spojené s jarmarkem. Pozveme si řezbáře, nachystáme jim dřevo, ubytujeme je a oni nám za to tady udělají takovou nádheru. Máme tady mořskou pannu, žraloka, medvěda, vodníka...

Já bych to shrnula – Rybí dům aspiruje na to stát se velmi zajímavým výletním místem.

Já doufám, že ano.


O Rybím domě v Chotěbuzi jsme hovořili s Janou Šotkovskou. Chcete-li se dozvědět více, poslechněte si v iRadiu záznam dnešního vydání pořadu Křížem krajem (po odvysílání).

Spustit audio