Krnov bude mít už třetí vlakovou zastávku. Vznikne u průmyslové zóny Červený Dvůr

20. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Krnov-Červený dvůr. Tak by se mohla už za tři roky jmenovat nová železniční zastávka na trati mezi Opavou a Krnovem. Na přípravě stavby se vedení města dohodlo se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Vzniku zastávky u tamní průmyslové zóny nahrává nedostatek zaměstnanců ve firmách.

Rekordně nízká nezaměstnanost a vysoká poptávka firem – tak vypadá současná situace na pracovním trhu. Zaměstnavatelé se v nabídkách doslova předhánějí, potvrdila ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava Vladana Piskořová z ostravské pobočky úřadu práce.

„Zaměstnavatelé v průběhu března měli největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, o zedníky, kamnáře, dlaždiče a montéry suchých staveb. Dále o uklízeče, potom kuchaře, prodavače, číšníky a servírky,“ vyjmenovala Piskořová.

Důsledkem je také rozvoj průmyslových zón, které jsou daleko od velkých měst – třeba právě Červeného dvory v Krnově. Teď tam pracuje asi 600 lidí a ti potřebují cestovat vlakem, potvrdil krnovský místostarosta Michal Brunclík (ČSSD). Město nabídlo železniční správě, že vybuduje parkoviště u budoucí stanice, sjezd k silnici a bude se například starat o zimní údržbu.

„Veškeré požadavky stran města byly naplněny a nyní ostravské ředitelství SŽDC bude předávat materiál svému generálnímu ředitelství k posouzení, vyhodnocení a stanovení dalšího postupu,“ dodal místostarosta.

Druhá strana, tedy SŽDC, vznik nové zastávky podporuje a radnici pomůže. „Správa městu poskytuje metodickou pomoc, tak aby zpracovali žádost o výstavbu nové zastávky. Žádost jako takovou bude posuzovat generální ředitelství. Předpokládáme financování ze strany města,“ doplnil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Nové vlakové zastávky nevznikají každý den, tato v Červeném dvoře je ale podle krnovské radnice důležitá. Už za pár let by tam podle místostarosty Brunclíka mohl pracovat až dvojnásobek, tedy asi 1200 zaměstnanců.

autor: mrk
Spustit audio