Krnov stále hledá partnery pro nové využití bývalých kasáren

23. červenec 2016
Zprávy , Zprávy

Město Krnov hledá nového kupce pro pozemek po bývalých kasárnách. Lokalitu nedaleko centra by chtělo využít třeba pro stavbu nových bytových domů, nedaří se mu ale najít vhodného partnera. Zatím jediného vážného zájemce zastupitelé letos odmítli kvůli nízké kupní ceně i nevýhodné smlouvě. Pozemky už přitom nabízí k prodeji téměř osm let.

Paní Zuzana bydlí přímo u bývalých kasáren, kde to v létě vypadá jako na květinové louce. Volné pozemky by zastavět nechtěla, a když tak bytovými domy s parkem.

„Je to krásná lokalita a jiná tady ve městě ani není. Když už stavět domy, tak nějaké menší, aby třeba uprostřed mohly zůstat nějaké zahrádky, na kraji nějaké prolízačky,“ přemítá paní Zuzana.

S podobnou vizí přišla i developerská firma TGA, která chtěla na území bývalých kasáren postavit šest bytových domů, dům pro seniory a sportovně relaxační centrum.

„Projekt to byl slibný, ale podmínky nebyly pro město výhodné,“ říká Roman Anderle z komise pro architekturu, který smlouvu kritizoval i jako člen opozice za Stranu zelených. „Mohla by tady vzniknout ošklivá proluka. Další věcí té smlouvy je to, že je tam nízká cena za pozemek – sto korun za metr čtvereční,“ dodává.

Prodej pozemků nakonec nepodpořili ani zastupitelé. Rada města teď zkouší oslovit investory znovu, poprvé jim ale nabízí kromě celku i menší parcely.

„Budeme vyhlašovat nový záměr, samozřejmě po schválení zastupitelstvem, kdy budeme nabízet celou plochu či jen části, a je možné, že ta částka za metr čtvereční půjde nahoru,“ potvrdila starostka Jana Koukolová Petrová (ANO) s tím, že první zájemci už se hlásí.

„Pokud by se to mělo prodávat po částech, tak si myslím, že bude důležité zpracovat územní studii, abychom předešli nějakým satelitním městečkům nebo něčemu podobnému,“ upozorňuje Roman Anderle z komise pro architekturu a urbanismus.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio