Krnovská škola varhaníků slaví výročí

30. listopad 2012

Varhanář postaví nábytek, ale nábytkář nepostaví varhany, traduje se na střední umělecké škole varhanářské v Krnově. Je to sice jedna z nejmenších v republice, ale zároveň drží jedno prvenství - je ve svém oboru jediná v Česku. Dnes oslavuje 20. výročí od svého založení.

„Dělat varhany, to je pocta. Dělat tak velký a krásný nástroj,“ říká Vladislav. Je ještě mladý kluk. Takové, jako je on, nejčastěji vídáváme se sluchátky s rychlou hudbou v uších.

Jeho ale zajímá prastarý nástroj, o kterém mluví s náboženskou úctou. „Baví mě práce se dřevem. Jsem rád, že dělám varhany, je to precizní práce,“ vyzdvihuje.

Vláďa, jak mu ve škole říkají, chtěl původně studovat výrobu nábytku, vysněný obor se ale zrovna neotevíral. Nakonec je rád, že skončil u varhan.

Stejně jako Radek, který královský nástroj původně znal jen z návštěv kostela. „Taková škola je zajímavá, málokde se vidí a rád pracuji s nástrojem, jako jsou varhany,“ dodává student.

Studenti si na varhanářské škole mohou vybrat i z dalších oborů. Kromě stavby varhan se tam vyučuje také stavba hudebních nástrojů a nábytku. Vladislav věří, že o práci nebudou mít nouzi ani budoucí varhanáři.

„Myslím si, že se jako varhanáři určitě uplatníme, protože varhan je po celém světě spousta – v každém kostele v každé vesničce jsou varhany. A firem je sice dost tady v Krnově, dohromady asi osm. A práci mají všichni,“ věří Vladislav.

Do ojedinělé střední školy mohou dnes nahlédnout všichni, které varhanářské řemeslo zajímá. Od 17:00 se pak v Koncertní síni svatého Ducha v Krnově uskuteční koncert, na kterém vystoupí studenti a absolventi.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio