Krnovskému muzeu chybí dlouhodobé výstavní prostory

12. říjen 2015
Dobré odpoledne

Muzeum v Krnově ukáže zase po čase poklady ze svých depozitářů. Už zítra otevře novou výstavu o umění v lidové zbožnosti. Expozice, kde by mohlo podobné artefakty umístit na stálo, mu ale chybí.

Muzeu v Krnově chybí dlouhodobé výstavní prostory. Depozitáře mají přitom plné různých zajímavých artefaktů. Ukázat je ale můžou jenom občas a v malém měřítku ve Flemmichově vile. Jako třeba teď na výstavě Malované nebe, kde od zítřka představí umělecké předměty spojené s lidovou zbožností.

„Nacházíme se v přízemí Flemmichovy vily, tento prostor nejčastěji využíváme pro muzejní a tematické výstavy,“ stojí nad připravovanou výstavou ředitelka muzea Ivana Zajícová.

Prostory Flemmichovy vily jsou jedny z mála, které má muzeum k dispozici. Podle ředitelky tak problém nastává právě v okamžiku, kdy chce prezentovat dlouhodobé muzejní výstavy.

„Pokud bychom vytvořili stálou expozici, půlku výstavních prostor bychom tím pádem ztratili na několik let,“ dodává ředitelka.

A to si muzeum nemůže dovolit. Funguje totiž zároveň jako jediná městská galerie a prostoru tak nemá nazbyt. Přitom o stálou expozici, která by mapovala třeba historii města, by návštěvníci zájem měli.

„Určitě vnímám muzeum z mého pohledu, že je nevyužito. V porovnání s okolními městy má tady Krnov jakousi díru a slabinu,“ připouští krnovský místostarosta Jan Krkoška (ANO). O nových prostorách pro muzeum ale nemůže být ani řeč.

Každý má své priority jiné

Přitom je kde hledat, říká Ivana Zajícová. Ve hře je totiž stále ještě opuštěný areál bývalé textilky Karnola. „Stále doufáme, že se nějakým způsobem dokončí znovuoživení areálu Karnoly, kdy bylo vlastně zamýšleno, že vznikne muzeum nadregionálního charakteru, textilní muzeum a varhanářské muzeum,“ připomíná Zajícová.

„Přiznám se, že to není naší prioritou, protože zřídit takové muzeum, víme všichni, je ekonomicky náročné a já vidím jiné priority pro obyvatele Krnova,“ uzavírá Jan Krkoška.

Muzeum tak s nedostatkem prostoru bojuje po svém. A když nemůže sbírky ukázat v Krnově, vyváží je do okolních obcí. Díky němu se tak daří postupně vybavovat například zámek ve Slezských Rudolticích a svou expozici má třeba i na nedaleké Kudlichově rozhledně.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio