Krnovu se nedaří prodat nevyužitou školu a sanatorium

14. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Krnovu se stále nedaří prodat některé dlouhodobě opuštěné budovy ve městě. Třeba zrušenou školu nebo bývalé plicní sanatorium na Ježníku. Obě budovy jsou už řadu let prázdné a jejich údržba stojí město nemalé peníze. Radnice už přitom několikrát snížila jejich prodejní cenu, u sanatoria dokonce o více než polovinu.

Býval to honosný lázeňský hotel, za války léčebna vojáků Wehrmachtu a nakonec plicní sanatorium Ozon. Teď na konci Ježníku zbyla jen chátrající třípatrová budova s popraskanou omítkou a zarostlými schody. Zájemců se tady vystřídalo několik, každý ale z koupě nakonec vycouval.

„Byli se tam dívat kupci, za mne už asi čtyři, kteří, když si zkalkulovali, kolik bude stát investice do – ať to je bydlení pro seniory nebo nějaký hotel, tak se to vždycky pohybuje řádově přes sto, 150 milionů korun,“ říká místostarosta Jan Krkoška (ANO).

Původní cenu 12 milionů korun už přitom město postupně stlačilo až na současných 5 milionů. „Zřejmě je to velká investice pro budoucnost,“ krčí rameny místostarosta.

Opuštěných budov jako sanatorium Ozon má přitom město v majetku několik. V některých plánuje vybudovat muzeum a čeká na dotace. Jiné, jako třeba zavřenou školu v Kostelci neúspěšně nabízí už téměř 10 let. Právě škola by se ale mohla dočkat proměny.

„Jmenuje se to Komunitní dům pro seniory, bydlení je pro občany starší 60 let. Je nutné v budově vybudovat minimálně deset bytů plus zařízení pro společenskou činnost, výdejnu jídla a podobné věci,“ říká jedna z autorek nápadu, radní Pavla Löwenthalová (KDU-ČSL). „Bezhlavě prodat budovu, která je u kostela, nevidíme jako správnou,“ dodává.

Takové řešení by přivítali i místní obyvatelé. Pro komunitní dům se už vyslovili i v anketě a třeba paní Zdeňka, která tu žije už 40 let, je z nápadu nadšená. „Jsou tady starousedlíci ve věku těch sedmdesát let a nemáte kde se setkat,“ říká.

Návrh ale musí nejdřív posvětit zastupitelé, kteří budou schvalovat rozpočet na příští rok. Pokud neprojde, bude škola stejně jako sanatorium čekat dál na případného kupce.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio