Kvalita ovzduší se v kraji zlepšuje, smogová situace a regulace ale zůstávají v platnosti

7. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Kvalita ovzduší se v Moravskoslezském kraji zlepšuje. Hodinové hodnoty prachu výrazně poklesly. Minulý týden vyhlášená smogová situace a regulace ale zůstávají v platnosti. Je ale možné, že obě opatření meteorologové během dne odvolají.

Denní koncentrace prachu se pohybují v rozmezí od 94 do 224 mikrogramů na metr krychlový. Limit je 50 mikrogramů. Hodinové koncentrace jsou výrazně nižší, vesměs nepřekračují ani 50 mikrogramů. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Smogová situace platí v celém kraji. Regulace pak pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko. V praxi to znamená, že některé průmyslové podniky musejí přijímat opatření, aby dál neznečišťovaly ovzduší.

Podle aktuálních hodnot je situace v kraji většinou velmi dobrá, místy jen uspokojivá. Výjimkou je jen Český Těšín, kde je situace špatná a tamní stanice naměřila 122 mikrogramů na metr krychlový. Čtyřiadvacetihodinové koncentrace na všech stanicích výrazně překračují povolený limit. Nejnižší koncentrace, 94 mikrogramů, naměřila stanice v Karviné. Největší byly naměřeny v Českém Těšíně.

„Rozptylové podmínky jsou většinou mírně nepříznivé,“ uvedli meteorologové. Během dne se situace bude ještě zlepšovat. „Rozptylové podmínky budou zpočátku většinou mírně nepříznivé, během dne postupně dobré. Průměrné 24hodinové koncentrace prašného aerosolu se budou v noci pohybovat nad hodnotou stanoveného imisního limitu, místy zpočátku i několikanásobně,“ doplnili.

zdroj: ČTK
Spustit audio