Kvůli problematickým opravám škol budou mít v Klimkovicích a Kopřivnici delší prázdniny

25. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Přesně za týden začíná nový školní rok. Ne všude se ale děti vrátí do lavic 1. září. Třeba v Klimkovicích zkomplikovala otevření základní školy stavební firma, která včas nedokončila opravu toalet. Přes 200 žáků z druhého stupně tak stále netuší, kdy jim začne řádná výuka.

„Nacházíme se ve druhém nadzemním podlaží. Vidíte, že je to nepřipravené, jen zhruba. Tady je nalepená jedna stěna,“ ukazuje do prázdných jen nahrubo nahozených kabinek toalet ředitelka školy Miroslava Hoňková.

„I ta kvalita. Je vidět, že není dobrá. Těšili jsme se, že budou záchody tady luxusní, krásné, nové. Místo toho budeme mít nějaké omezené provozní podmínky,“ dodává ředitelka.

Měla to být rutinní oprava, pro ředitelku školy Miroslavu Hoňkovou se ale změnila v noční můru. Místo přípravy na nový školní rok tak na poslední chvíli sháněla firmu, která opravy dokončí.

„Nevím, kdy vlastně otevřu školu. Práce byla naplánována na období jednoho měsíce. K dnešnímu dni není ani jedno WC hotovo,“ stěžuje si ředitelka školy.

Předchozí firma přitom ještě před týdnem tvrdila, že práci stihne. Nakonec jí škola vypověděla smlouvu. Podle starosty Zdeňka Husťáka (ČSSD) je na vině také zákon o veřejných zakázkách.

„Ten zákon je špatný v tom, že neustále upřednostňuje nízkou nabídkovou cenu pro výběr uchazeče. Firmy neustále snižují svoje nabídky a pak nejsou schopny dostát svým závazkům,“ říká starosta Klimkovic.

Na opravách teď pracují najatí obkladači. Pokud zprovozní alespoň část toalet, měla by výuka na druhém stupni začít včas.

Záchodové mísy (ilustrační foto)

Situaci s napětím sledují i rodiče školáků. „Jako rodič jsem o ničem nevěděla, to jsem zjistila až teď, že nějaká komplikace nastala. Mám všechno zorganizované tak, že to snad nepřipadá v úvahu. To není možné,“ stěžuje si například paní Anna Nezhodová.

Podobně jsou na tom i v Kopřivnici

Podobný problém jako v Klimkovicích řeší také Základní škola Alšova v Kopřivnici. I tam usednou děti do lavic později než ostatní.

„Čtyři stovky žáků nastoupí do školy až 12. září, neboť v tuto chvíli stav objektu neumožňuje výuku,“ potvrdila kopřivnická mluvčí Jana Hromočuková.

Pro rodiče, kteří nebudou mít na dny volna hlídání, připravuje tamní radnice alespoň provizorní dozor.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio