Kvůli strachu o práci míří část horníků z Dolu Paskov na nemocenskou, přiznávají odbory

Horníci z Dolu Paskov míří častěji než jindy na nemocenskou, podle odborů tím část lidí reaguje na obavy o práci. Firma přiznává nárůst nemocných oproti minulým rokům, nevnímá to však jako zásadní problém a ujišťuje, že těžba tím ohrožená není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

„Tady se kope jenom to, co je nachystáno. Ten důl skončil,“ zhodnotil situaci na Dole Paskov horník Lubomír Mikoláš.

Důl je už tři roky symbolem krize těžební společnosti OKD. A také nejistoty, protože od roku 2013 se v souvislosti s ním mluví o útlumu a zastavení těžby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejistotě mezi horníky na Dole Paskov natáčel redaktor Martin Knitl

Firma, která je v úpadku, je ovšem nyní v patové situaci. Důl, který prohlubuje celkovou ztrátu, není schopna sama zavřít. Společnost už oficiálně požádala stát o peníze na útlum. Stát čeká, jak dopadne insolvenční řízení.

Nejistota, kterou zaměstnanci cítí, vede podle odboráře Jindřicha Lettovského řadu z nich k tomu, že míří na nemocenskou – kvůli obavám, že nesplatí dluhy nebo že přijdou o byty.

„Nemyslím si, že je to zrovna to nejlepší, ale i k tomu se uchylují někteří lidé, až třicet procent,“ řekl Lettovský.

Společnost přiznává, že nemocných je víc než v minulých letech, mluvčí Ivo Čelechovský však mluví jen o „mírném nárůstu“. Podle něj firma případy prověřuje, má to však své limity.

„Jsou úrazy, které máte skutečně závažné, a jsou takzvané úrazy pocitové, kdy tomu člověku neprokážete, jestli mu něco je, nebo není,“ poznamenal Čelechovský ve vyjádření pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Podle něj však firma nevnímá odchody jako tragédii či drama. „Těžba v žádném případě ohrožena není,“ doplnil mluvčí.

Další posun v dění kolem OKD by mohla přinést srpnová schůze věřitelů.

Už zítra se také v Ostravě setkají firmy, které dolům dodávají zboží a služby. I tam hrozí vážné problémy a propouštění.

ČRo, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme