Kvůli suchu přibývá vrtů na pitnou vodu. Vrtat se chystají i Bolatice na Hlučínsku

21. červen 2017

Přibývá obcí, které kvůli suchu investují miliony korun do nových vrtů na pitnou vodu. A upravují vodovodní sítě, takže nejde o malé částky. Starostové mohou využít dotace, a pokud jsou úspěšní, většinu nákladů obce platit nemusí.

„Bez vody je to strašné a studna nemůže být pořád plná,“ říká obyvatelka Bystřice na Třinecku. Studna jí zatím ještě nikdy nevyschla, ale strach má. Na Bruntálsku ve Vrbně pod Pradědem se právě proto dočkají městského vodovodu obyvatelé části Mnichov.

„Je to více než akutní,“ potvrdila vrbenská starostka Květa Kubíčková (ANO). „V minulém období sucha zůstaly některé domy bez vody, takže musíme v této chvíli řešit vodovodní přípojku,“ dodala.

A jistotu, že vody bude dost pro všechny a vždycky, řeší právě teď i Bolatice na Hlučínsku. „Náš vodojem má dvě obrovské nádrže, každou po tisíci kubících. Průměrně máme dostatek zásob až na tři dny,“ říká starosta Herbert Pavera (TOP 09).

Přesto tady přibude během léta už třetí vrt na pitnou vodu. A další investice do vodovodu. V součtu za téměř 4 miliony korun.

Týden vody 2

„Nikdo neví, co nás čeká,“ obává se bolatický starosta. Stačí, když si obyvatelé hromadně napouští bazény a vodojem se začne nebezpečně rychle vyprazdňovat. „Současný řad má průměr 80 a my ho chceme zdvojnásobit, aby přítok vody do Bolatic byl co největší a nedocházelo ke kolapsům nebo výkyvům v dodávkách pitné vody,“ dodává Pavera.

I tak si ale Bolatice chtějí udržet nižší vodné a stočné v porovnání s velkými dodavateli. „Pitná voda stojí 20 korun, odpadní 23 korun. To je, si myslím, pořád ještě únosné,“ říká starosta.

Firmy, které vrtají studny, si na nedostatek práce stěžovat nemohou. Kdo si chce vrt pořídit třeba doma nebo u chalupy, měl by počítat s dlouhým čekáním.

autor: mrk
Spustit audio