Lanovka na Javorový se rekonstruuje. Provozovatel vyměňuje sedačky za provozu

26. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Jedna z nejstarších jednosedačkových lanovek v Česku na vrch Javorový se rekonstruuje. Na téměř 970 metrů vysoký kopec u Třince v Těšínských Beskydech vozí turisty už 60 let. Provozovatel dráhy postupně zrenovuje všech 120 sedaček, které navíc dostanou novou bezpečnostní závoru. Modernizace přijde na zhruba 1,3 milionu korun.

Ročně vyveze tato lanovka na vrch Javorový až 70 tisíc lidí. Využívá ji i biker David, který pak s kolem sjíždí po speciální trati dolů. „Je to takový už starší kousek, ale stačí. Jsme rádi za to, co tady máme,“ říká.

Lanovka už bude mít brzo kulaté narozeniny. Šedesát let od spuštění do provozu. Právě letos prochází zásadní renovací závěsů a sedaček.

„Měníme sedáky, protože ty stávající už dosluhují, jsou zrezivělé. Máme nové plastové sedačky. Těch 120 sedaček bychom měli vyměnit do konce roku,“ upřesňuje provozovatel lanovky Otto Branný.

Sedačky se vyměňují se postupně, aby se neomezil provoz lanovky. Budou mít vylepšený zabezpečovací systém.

Opravu lanovky podpořilo půl milionem město Třinec. Před časem sice radnice připravovala stavbu lanovky nové, delší a kapacitnější, plány ale uvízly.

„Nová dráha šla přes pozemky vlastníků, kteří v žádném případě nebyli ochotni se domluvit na tom, aby nad těmito pozemky vedla lanovka,“ vysvětluje starostka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Čtěte také

Lanovka každou celou hodinu vyráží na další jízdu. Prvních třicet nových sedaček z modrého plastu už je zavěšeno na laně.

„V příštím roce bychom chtěli dávat dohromady motorickou stránku. To znamená pohony, motor, rozvaděče a vše, co s tím provozem souvisí,“ uzavírá Otto Branný.

Dolní stanice lanovky v Oldřichovicích
autor: iha
Spustit audio