Lednové požáry dvou autobusů na Těšínsku způsobil zřejmě silný mráz

23. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Autobusy na Těšínsku vzplály podle dopravce zřejmě kvůli silným mrazům. Dvě vozidla začala hořet během jízdy na začátku ledna. Společnost 3ČSAD problémy řešila přímo s výrobcem a po úpravách tvrdí, že je vše v pořádku. Cestující můžou linky využívat bez obav.

Paní Petra autobus využívá k cestě do práce prakticky denně. Podobně jako další cestující ji zajímá, proč začaly oba vozy hořet. „V Chotěbuzi mám známého řidiče a ten mi říkal, že to může být i tou zimou. Nevím,“ přemítá paní Petra.

Na oficiální zprávu od pražských vyšetřovatelů zatím krajští hasiči čekají. Moravskoslezský kraj už má ale informace, co za požárem obou vozů, které jezdily na Těšínsku jen několik málo dní, bylo.

„Důvodem těch požárů bylo to, že ty dva autobusy stály celý víkend v mrazu – v minus 23 stupních. A konstrukční teplota je minus 22, takže stalo se něco, že ten plyn unikl do motorového prostoru. Teď si počkáme na oficiální zprávu, ale už teď můžu cestující uklidnit. Přišlo se na to, čím to je, odstranilo se to a už se to opakovat nebude,“ naznačuje náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS).

Regionální dopravce 3ČSAD, kterému oba shořelé autobusy patří, je okamžitě reklamoval. U nových souprav na CNG navíc výrobce provedl okamžitě úpravy.

„Po oznámení škody se řešily i nějaké faktorové úpravy a následně i zástavba v motorovém prostoru, tak aby nedocházelo k nějakému zavzdušňování a problémům zahoření. Takže i tyto věci jsme aplikovali a máme zato, že úspěšně,“ potvrzuje generální ředitel 3ČSAD Tomáš Vavřík.

Jeden shořelý autobus výrobce okamžitě vyměnil, druhý pak opravuje.

autor: stj
Spustit audio