Lepší a rychlejší hojení zlomenin nohou. Lékaři testují novou metodu léčby

Lékaři ostravské fakultní nemocnice testují na dvanácti pacientech s tříštivými zlomeninami bércových kostí novou metodu léčby. Používají vylepšený zevní fixátor, který vyvinuli inženýři ostravské Vysoké školy báňské - Technické univerzity. Novinka má urychlit hojení, které někdy trvá i déle než rok. Jednou z pacientek zařazených do výzkumného programu je také úřednice Gabriela Lasevičová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacientka chodí sem a tam po speciálním chodníku. Obraz nohy se přenáší do počítače

Pacientka chodí sem a tam po speciálním chodníku. Obraz nohy se přenáší do počítače | Foto: Jiří Kohut

Gabriela Lasevičová doprovázela loni v červenci soudního exekutora k dlužníkovi. Muž ale po nich začal střílet. Osmatřicetiletou úřednici trefil do nohy, utrpěla otevřenou tříštivou zlomeninu a na nohu dostala zevní fixátor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravští lékaři testují na pacientech s komplikovanými zlomeninami novou metodu léčby. Natáčela reportérka Iva Havlíčková

„Nejhorší je spaní. Pod koleno si dám vždycky polštář, to je nejpohodlnější. Aby mi to neviselo na drátech,“ popisuje Lasevičová.

Tři kovové obruče má ke kostem připevněné pomocí drátů, pacienti tuto konstrukci nosí řadu měsíců, inženýrům vysoké školy báňské se ji podařilo výrazně vylepšit.

„Povedlo se nám asi během dvou nebo tří měsíců konstrukci odlehčit o 900 gramů. Použili jsme jiné konstrukční řešení, materiál zůstal stejný,“ přibližuje doktorand Jiří Kohut z fakulty metalurgie a materiálového inženýrství.

Fixátor ale hlavně inženýři doplnili o snímače, které umožňují nastavit ideální tlak v místě zlomeniny.

Pacientka chodí sem a tam po speciálním chodníku. Obraz nohy se přenáší do počítače | Foto: Jiří Kohut

„Měří zatížení v místě zlomeniny, když pacientka chodí. Měli bychom docílit zlepšení a eventuálně zrychlení hojení. Všechny tyto zlomeniny jsou otevřené, tříštivé a mnohofragmentové, proto se léčí dlouho,“ vysvětluje primář traumatologického centra ostravské fakultní nemocnice Leopold Pleva.

Pochvaluje si také to, že lékaři nyní mají pod kontrolou, jestli pacient nohu po propuštění do domácí léčby správně zatěžuje.

„Dostala jsem speciální vložky, které si doma nasadím do bot, a telefon, ve kterém je aplikace. Ta zaznamenává tíhu, kterou působím na nemocnu nohu. Nahraná data pak zasílám do nemocnice,“ upřesňuje Lasevičová.

Do ruky si pacientka bere berle a chodí sem tam po speciálním chodníku. Obraz nohy se přenáší do počítače a doktorand Jiří Kohut kontroluje, jak našlapuje.

„Tady vidíme nemocnou nohu, kdy je zátěž do 40 kilogramů. Tato zátěž je vzhledem k aktuálnímu stavu předepsaná. Zjišťujeme především, aby pacient správně chodil. To znamená, aby zatěžoval celou nohu. Správná musí být také osa nohy. Pacientka si to tady zkusila, má to natrénované a je šikovná. Jak vidíte, tak to zvládá na jedničku,“ ukazuje Kohut.

Gabriela Lasevičová má před sebou ještě několik měsíců léčení, i její případ ale poslouží k ověření metody, která má do budoucna léčbu zlomenin urychlit.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme