Lesníci v Moravskoslezském kraji prohrávají boj s kůrovcem

15. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Města v Moravskoslezském kraji bojují proti škůdcům, kteří ve velkém ničí stromy. Českotěšínská radnice teď zkouší prodloužit život smrkům, které hlavně kvůli loňskému rekordnímu suchu začíná likvidovat kůrovec. Začíná se ale ukazovat, že situace je neřešitelná.

„Člověk vidí, že to není v pořádku. Ale co s tím dělat? Na to jsou odborníci,“ říká například paní Jarmila, která se s vnučkou prochází po nábřeží. „Není moc dobré ovzduší a i ty stromy podle toho vypadají,“ dodává.

Daniel Křenek z odboru životního prostředí českotěšínské radnice právě vycvakl část lapače, který pomáhá chytat dřevokazný hmyz. „Páni, tak to je pěkná nadílka,“ žasne při pohledu do lapače. Nadšený ale není.

„Je tady několik stovek, spíše tisíc brouků lýkožrouta lesklého a několik kusů lýkožrouta smrkového, což svědčí o tom, že právě probíhá rojení. Odchytem kůrovců se snažíme prodloužit životnost smrků, které zde máme,“ vysvětluje Daniel Křenek.

Stojí před dvěma smrky, které ve městě už roky rostou. Je vidět, že schnou. „Jsou už poměrně silně napadené. Ještě loni a předloni byly nádherně stříbrozelené,“ říká Křenek s tím, že se je asi nepodaří zachránit.

Smrkům na Těšínsku hrozí zánik

„Je jen otázkou času, kdy smrk z Těšína – vůbec z celého podhůří ustoupí. Protože to sucho, které je v posledních letech, je poměrně velké. Kůrovec má velice rád suché počasí a smrk zase nemá,“ dodává Křenek.

autor: stj
Spustit audio