Letní tábory kromě radovánek přinášejí také zdravotní rizika

2. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Začaly prázdniny a s ním i letní tábory, které ovšem přinášejí zdravotní rizika. Děti v přírodě mohou přijít k úrazu, úžehu nebo úpalu, velkým nebezpečím jsou klíšťata. Rodiče by měli vedení letních táborů informovat o zdravotním stavu svých dětí. Předejdou tak komplikacím a zajistí svým potomkům klidný pobyt v přírodě.

Nejběžnějšími úrazy na letních táborech jsou odřená kolena a modřiny. Úpalům a úžehům se děti vyhnou správným pitným režimem a pokrývkou hlavy. Program tábora ale může narušit chronické onemocnění, o kterém rodiče včas neinformovali zdravotníka. Odjezdu na tábor by přitom v každém případě měla předcházet návštěva lékaře a jeho potvrzení o způsobilosti.

"To je podmínka to potvrzení, ale nebereme jenom absolutně zdravé děti, máme tam i alergiky, astmatiky. Důležité je, aby zaprvé to dítě mělo sebou léky, které užívá a aby o tom zdravotnice věděla," říká zdravotnice Olga Švrčulová.

Podepsané léky s návodem má zdravotník u sebe a táborníkům je podává v jednotlivých dávkách. Měl by vědět i o případných psychických potížích dítěte, poznamenává Švrčulová. "Je velice zlé, když potom až na táboře zdravotnice zjistí, že se dítě v noci pomočuje. Nebyla o tom vůbec uvědoměna ani rodiči ani lékařkou a potom teprve to musí řešit na táboře."

Velkým zdravotním rizikem jsou klíšťata. Zvláště v oblastech, kde se vyskytuje infekce. Dítě by proto mělo nejméně tři týdny před odjezdem do takové oblasti podstoupit očkování. Na táborech je důležité, aby zdravotník vedl záznamy o každém kontaktu s nebezpečným roztočem.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio