Letošní volby už neomezí mateřskou školu v Bohumíně. Volební místnost je jinde

20. říjen 2017

Úderem 14. hodiny se v Česku otevře téměř 15 tisíc volebních místností. Mnohé radnice je letos přemístily jinam, než byly lidé dosud zvyklí. Třeba Bohumín přestěhoval volební místnost ze školky do budovy radnice. Volby totiž provoz mateřinky omezovaly a rodiče si museli brát dovolenou nebo si zařizovat hlídání.

Tady v Bohumíně už s nadsázkou řečeno vítěze voleb znají. Jsou to malí špunti, kteří porazili politiku. Letos poprvé ve své školce volební místnost nemají.

„Volební místnost bývala ve třídě. Museli jsme vyklidit všechny hračky, stolečky a kvůli tomu musela být už den předem vyklizena celá třída, protože se všechno chystalo na volby,“ popisuje těžkosti s volbami učitelka Marcela Bajnarová.

„Provoz této třídy to omezovalo hodně a vždycky jsme museli žádat rodiče, aby si pokud možno nechávali děti doma. A když byly volby třikrát do roka, tak to bylo pro rodiče dost náročné,“ dodává učitelka.

Přesun volební místnosti z této školky vítá i babička Jana, která při každých volbách musela vnuky hlídat. „Pro toho, kdo nemá nikoho poblíž a musí chodit do práce, tak pochopitelně je to lepší,“ říká.

Volební místnost je z této školky přesunuta do budovy radnice. „Když vcházíme dovnitř, vidíme, že se to nedá nějak oddělit, takže i pro bezpečnost těch dětí to bude lepší. Že volební místnost je někde jinde a provoz školky to nijak nenaruší,“ říká mluvčí městského úřadu Lucie Balcarová.

V celém městě je dvacítka volebních místností.

autor: ada
Spustit audio