Libhošť na Novojičínsku vyplácí lidem odškodnění za čapí hnízdo

9. říjen 2017
Dobré odpoledne

V obci Libhošť na Novojičínsku si hýčkají místní čápy. A to dokonce tak, že majitelům dvou zahrad u jejich hnízda začala obec vyplácet kompenzace za škody. Podle ornitologů je totiž přesun hnízda komplikovaný a obec navíc v okolí nemá vhodné pozemky.

Najít v Libhošti čapí hnízdo nebylo až tak složité. Stačilo vyjet na jeden ze čtyř kopců, na kterých se dlouhá obec rozkládá a trochu pozorněji se dívat po okolí. Sloup s hnízdem stojí asi 10 metrů od hlavní silnice na zahradě rodinného domu. Otevírá paní Lída.

„Je to radostné se na to dívat, jak se mladí učí létat. Ale jsou přitom potíže, protože oni nám tady nadělají, anebo když něco nesou, tak něco jim i spadne,“ říká starší obyvatelka domu paní Lída s tím, že čápi odletěli někdy na konci srpna. Pod hnízdem raději majitelé domu zakryli hromady dřeva plachtami.

„Chceme tady čápy, protože už se stali za ty roky takovým symbolem obce. Máme motiv čápů už i na propagačních materiálech,“ vysvětluje starostka Libhoště Helena Šimíčková (SNK), proč se radní rozhodli posílat majitelům dvou domů poblíž hnízda každý rok 3000 korun jako kompenzaci třeba na nákup čisticích prostředků.

„Osobně mi není znám jediný příklad v republice, že by se toto někde stalo. Jsem velice rád, že to aspoň na jednom místě funguje,“ neskrývá příjemné překvapení ornitolog Otakar Závalský. Čáp totiž není na seznamu vybraných chráněných živočichů, jako je třeba vlk nebo bobr. Za škody, které opeřenec způsobí, tak stát žádné náhrady nevyplácí.

„Nechali jsme si zpracovat i ornitologický posudek na případnou možnost přestěhování čápů na nějaký obecní pozemek, ale ani jeden svou polohou nevyhovoval. Jsou výrazně níže,“ dodává starostka Helena Šimíčková.

Podle ornitologa Otakara Závalského se navíc čapí hnízdo může přesunout maximálně o 150 metrů.

U sloupu s hnízdem majitelé raději vše přikrývají
Čapí hnízdo na sloupu v Libhošti
autor: Michal Polášek
Spustit audio