Lidé mají šanci vidět mládě pandy červené. Začalo prozkoumávat výběh

7. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Mládě pandy červené, které se v ostravské zoo narodilo v půli června, už prozkoumává výběh. Lidé tak mají větší šanci malého samečka spatřit a pozorovat.

Mládě se ještě donedávna ukrývalo v boudách umístěných v různých částech výběhu a spatřit ho bylo velmi vzácné. Teď už je ale mnohem častěji mimo boudy a aktivně prozkoumává výběh.

„Návštěvníci tak mají větší šanci mládě pozorovat, třeba při komentovaném krmení, které probíhá do konce října každý víkend dopoledne od půl desáté,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Dodala, že v polovině září chovatelé provedli kontrolu zdravotního stavu mláděte a také určili pohlaví. Je to sameček.

Kvůli narození mláděte měli návštěvníci zoo během několika letních týdnů k expozici pand červených jen velmi omezený přístup. Chovatelé chtěli samičce při péči o potomka zajistit potřebný klid. Pro pandí samičku je to již třetí mládě, které přivedla na svět.

„První porodila v roce 2013, mládě ale uhynulo těsně po porodu, druhé – samečka už se podařilo odchovat bez problémů. To bylo v roce 2015. Samice by tak měla mít již dostatek zkušeností a s odchovem si poradit,“ dodala mluvčí zahrady.

Panda červená (Ailurus fulgens) je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití (Ailuridae), zatímco černobílá panda velká (Ailuropoda melanoleuca) je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda – čeleď medvědovití (Ursidae).

Mládě pandy červené

Panda červená je tajemná a plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava – hlavně bambusové listy a výhonky.

Počet pand červených se odhaduje na pouhých 10 000 jedinců a tyto stavy nadále klesají. V posledních letech byla v důsledku této nepříznivé situace v Červeném seznamu přeřazena z kategorie „Zranitelná“ do kategorie „Ohrožená“. Nejvíce ji ohrožuje ztráta přirozeného prostředí a nelegální lov.

I pro tento druh se tak může v budoucnu stát chov v zoologických zahradách jedinou šancí na přežití a zachování pro příští generace.

autor: tif
Spustit audio