Lidé si na úřadech stěžují na dýmící komíny sousedů. Dokazování je ale složité

15. leden 2018

Dusivý kouř, který se valí z komínů sousedních domů. Tento obrázek zná mnoho lidí hlavě v menších obcích v kraji. Od loňského roku mohou úředníci magistrátů podle novely kontrolovat, čím lidé doma topí a v některých případech udělit i pokutu. Podle úřadů je ale dokazování složité a často tak hříšníky jen upozorní.

„Kouř cítíme zejména večer. Nevíme sice odkud, nějak jsme po tom nepátrali, ale určitě jsou lidé, kteří to ovzduší kazí,“ popisuje paní Růžena. „Tady tato oblast v Kravařích, když jsem se sem přivdala, byla jsem dost zaskočena, jaké je tady špatné ovzduší,“ dodává.

„Myslím, že je tady ještě spousta takových, co jsou ze staré školy a topí, čím se dá. Asi je to dáno tím, že lidé mají málo peněz. Plyn je pro ně dražší než něco, co se najde doma. Ne všichni ekologicky smýšlejí a je to cítit,“ míní paní Eliška, která sama topí plynem.

Například tady v Kravařích na Opavsku proto kontroly kotlů v domácnostech většinou vítají. Podle opavského magistrátu ale dokazování bývá složité.

„Loni jsme obdrželi celkem 12 podnětů. Ve třech případech byla provedena kontrola přímo v domácnosti, kdy sami občané vpustili úředníky do domu. Jen pro představu laika – například to, že stoupá z komína černý kouř přitom samo o sobě nelze považovat za důvodnou pochybnost. Celý proces dokazování je značně složitý a teprve na jeho konci je možnost udělení pokuty. V Opavě zatím žádná pokuta udělena nebyla,“ potvrzuje mluvčí Lada Dobrovolná.

Podle Lady Dobrovolné pak radnice nemají na kontroly ani dost úředníků. „Je třeba si uvědomit, že například u nás v Opavě se problematikou zabývá jeden zaměstnanec. Kdyby se opravdu úřad měl věnovat sledování všech topenišť, tak by bylo nutné přijmout řadu dalších pracovníků,“ dodává mluvčí.

Podobné zkušenosti pak mají například v Ostravě nebo v Karviné. Tam úředníci kontrolovali kotle v domácnostech dvakrát a v Ostravě padla v jednom případě i pokuta. Podle měst kontroly ale fungují spíše jako prevence.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio