Lidé v Havířově uklízejí následky včerejší bouřky

2. červen 2016
Dobré odpoledne

Prudký déšť ochromil dopravu ve městě a zaplavoval domy i sklepy. Kvůli smršti musel dokonce personál tamní nemocnice evakuovat pacienty jednotky intenzivní péče.

Město dnes přistavilo do zasažených částí kontejnery na poškozené věci. „Obracejí se na nás především domkaři, kteří potřebují odvážet věci ze zatopených sklepů. My jim přistavujeme kontejnery. Do nejvíce postižených lokalit jsme navíc vyslali úklidové čety,“ potvrdila Romana Bartošková z havířovského magistrátu.

„Musím říct, že to byla velká spoušť. Chodníky a cesty se proměnily v potoky, příval vody kanály nezvládaly. V některých místech byly až půlmetrové závěje z krup,“ popsal ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava havířovský primátor Daniel Pawlas (KSČM).

Škody po ničivé bouři vyčísluje havířovská nemocnice. Nejvážnější je situace v pavilonu, kde sídlí jednotka intenzivní péče. Voda pronikla střechou do budovy, kde zasáhla elektroinstalaci, přístroje a ohrožovala pacienty, které museli zdravotníci evakuovat. V tuto chvíli zaměstnanci odklízejí následky.

„Jsou prováděny revize přístrojové techniky včetně rozvodů. Škoda se jeví jako velmi rozsáhlá a odhad tipujeme až na statisíce korun. První plán obnovení chodu oddělení je v příštím týdnu. Bude však záležet, jak se podaří tyto rozsáhlé škody opravit,“ potvrdila mluvčí nemocnice Radmila Flescherová.

V Havířově zasahovalo 150 hasičů, celkem 34 profesionálních a dobrovolných jednotek. Téměř každý z celkem více než stovky výjezdů znamenal hned několik zásahů. Šlo především o čerpání vody, ale také o vyprošťování vozidel z vodních lagun.

„Vyčíslit veškeré škody bude ještě složité, protože to nemáme kompletní. Stále se na nás obracejí lidé,“ řekl primátor. „Velice nám teď pomáhají pracovníci veřejně prospěšných prací, bez jejich pomoci bychom se určitě neobešli,“ poznamenal.

autoři: tif , stj
Spustit audio