Lidé v Novém Jičíně se vydali do ulic sbírat použité stříkačky

27. srpen 2015

Na neobvyklou brigádu se v těchto dnech vydávají obyvatelé Nového Jičína. Ve městě sbírají společně se strážníky použité injekční jehly. Míst, kde narkomani stříkačky odhazují, totiž přibývá a lidé mají strach ze zranění.

Půlroční martýrium a strach z nákazy. Tak se vám změní život, když se třeba při procházce parkem píchnete o odhozenou injekční stříkačku. Musíte projít očkováním a doufat, že vše dobře dopadne.

V Novém Jičíně už lidem došla trpělivost a pohozené stříkačky se spolu se strážníky rozhodli pečlivě sbírat. „Našla jsem vnitřek stříkačky a teď bychom měli zkusit pohledat ještě ten obal,“ shýbá se k zemi Ilona Majorošová, jedna ze sběraček, jinak mluvčí novojičínských strážníků.

Sbírat chodí po parcích, u hřišť nebo mezi garážemi. Všude tam, kde narkomani nechávají volně ležet použité injekční stříkačky. „Byl to impuls, který jsme získali potom, co nás opravdu mrzelo, že se tady zranil malý občánek Nového Jičína,“ vysvětluje ředitel Městské policie Nový Jičín Jiří Klein.

Strach ze zranění, to motivuje místní obyvatele k boji s nepořádkem v ulicích. Sbírat injekční jehly se vydala i Petra. „Sice nemám děti, ale mám psa a kolikrát jdu po ulici a vidím na zemi stříkačku, není mi to lhostejné. Je to něco šíleného, hrůza, binec,“ říká studentka.

Za jediný večer dobrovolníci našli nejen v temných zákoutích města, ale i na hřištích nebo v parku 20 stříkaček. A v hledání budou už za pár týdnů pokračovat.

„Neřekl bych, že je to teď nějaký boom, je to dlouhodobá záležitost. Spíš s tím, jak jsme začali veřejnost více informovat o tom, jaké nebezpečí ta stříkačka může být, jak se mají zachovat, se začínáme více dozvídat o těchto věcech. Ale ty věci tady jsou už delší dobu,“ uzavírá ředitel Klein.

autoři: tif , Zdislava Mochová
Spustit audio