Lidé ve Studénce se už nebudou muset bát povodní

18. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Téměř přesně před třemi lety vyplavily část Studénky silné přívalové deště. Voda stékající z polí tehdy vnikla do desítek domů. Záplavám by tam už ale měl být konec. Na dvou místech na polích za domy ještě letos vzniknou suché poldry. Na zpomalení odtoku vody z nedaleké dálnice pracují také silničáři.

Paní Ludmila listuje starými černobílými fotografiemi, na kterých je zřejmě povodeň z roku 1997. Poslední velká voda tady přišla před třemi lety.

„Jak je nějaká voda, tak vidíte, jak to tu je. Voda se valí po cestě, my jsme to měli ve sklepě a všude,“ vzpomíná paní Ludmila.

Teď za domy na ulici Polská rachotí buldozery a bagry, je tady shrnutá velká část ornice a pomalu se rýsuje základ budoucí hráze suchého poldru.

„Tento poldr by měl chytit asi 9800 kubíků přívalového deště. Budeme snižovat přítok vody z poldrů a srážek, které dopadnou na zemědělskou půdu, do Butovického potoka,“ vysvětluje vedoucí odboru stavební řádu, územního plánování a rozvoje radnice ve Studénce Radmila Nováková. „Vyroste tady zemní hráz, která bude mít délku asi 131 metrů, v koruně bude mít šířku nějaké tři metry,“ dodává.

A pracuje se také na druhém břehu Butovického potoka. Tady Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) upravuje okolí dálničního přivaděče, odkud před třemi lety přiteklo do Studénky velké množství vody.

Stavba retenčních příkopů u dálničního přivaděče u Studénky

„Provádí se výstavba retenčních příkopů okolo silnice II/464, které mají zpomalit odtékající vody od tělesa dálnice. Jedná se celkem o 13 příkopů a nádrží o celkovém retenčním objemu 1696 kubických metrů,“ popisuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Kousek pod přivaděčem má vyrůst ještě druhý městský poldr. Ten by měl být hotový do konce léta.

autor: Michal Polášek
Spustit audio