Lidé ve Vratimově se zbaví zapáchajících lagun. Likvidaci zaplatí stát spolu s krajem

29. červenec 2017

Lidé ve Vratimově u Ostravy se zřejmě příští rok zbaví zapáchajících lagun. Likvidaci zaplatí z větší část stát spolu s Moravskoslezským krajem. Rozhodnutí o poskytnutí 32milionové dotace ze Státního fondu životního prostředí už kraj převzal a připravuje vypsání veřejné zakázky. Tisíce tun kalů do Vratimova navezly před 6 lety soukromé firmy při čištění ostravských lagun Ostramo.

Na obhlídku kalů z ostravských lagun v areálu ve Vratimově byl v pátek ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Podobné skládky znám z celé republiky. Tady je to ale specifické, je to snadno detekovatelné – jak pachově, a kdyby to nebylo mokré, tak se to určitě bude rozšiřovat,“ uvedl ministr.

Firmy před lety kaly vytěžené z ostravských lagun navezly nedaleko centra města do areálu bývalých papíren. „Ten odpad měl být odvezen někam dál, tohle byla meziskládka. Podílelo se na tom několik subjektů řekněme s poměrně spletitými majetkovými vazbami,“ poznamenal Brabec.

O peníze z programu ministerstva na likvidaci nelegálních skladů odpadů mohou zájemci žádat až do roku 2020. Pomáhá řešit letité problémy, kdy původce skládek už neexistuje nebo je neznámý tak jako ve Vratimově, kde se k hromadě kalů nikdo nehlásí.

Trestní oznámení kvůli tomu podal i kraj. „Nicméně nemůžeme čekat na výsledky takového rozhodnutí, které může padnout bůhví kdy. Takže jsme šli cestou vyřešit ten problém, protože on tíží obyvatele Vratimova. Naším cílem je samozřejmě hledat viníka, ale nečekat, až ho najdeme, a ten problém řešit,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Likvidace těchto 7000 tun kalů bude stát zhruba 40 milionů korun, spolufinancovat ji bude i kraj. Podle náměstkyně hejtmana Jarmily Uvírové (ANO) vypíše kraj veřejnou zakázku už v září.

„Zadávací podmínky budou hodně přesné, protože nechceme vytvořit zase nějakou další mezideponii, jako tomu bylo v minulosti. Odvážet to budou auta přikrytá plachtou, aby se neprášilo. Je tam opravdu spousta detailů,“ naznačila Uvírová.

Kaly s přimíchaným uhelným prachem by měly být z Vratimova odvezeny už v první polovině příštího roku. Zatím není jasné, kde se budou spalovat, to vyplyne až z veřejné zakázky. Podle náměstkyně hejtmana se o ni mohou ucházet firmy z celé Evropské unie.

autor: iha
Spustit audio