Lidé z Frýdku-Místku mohou ocenit nejlepší dobrovolníky

8. prosinec 2005
Zprávy , Zprávy

Pomáhá vám sousedka s úklidem a nákupy? Nominujte ji na cenu Křesadlo. Takový vzkaz vyslalo do světa dobrovolnické centrum frýdeckomístecké ADRY. Chce ocenit lidi, kteří nezištně pomáhají druhým.

Ve frýdeckomísteckém domově důchodců už dobrovolníci odpracovali 1000 hodin. Nedostanou za to zaplaceno, nečeká je žádná odměna. V dobrovolnickém centru podobných nadšenců evidují kolem 250.

"Strašně moc si vážím toho, že se pořád objevují zajímaví lidé, kteří chtějí dělat něco nezjištného pro druhé. To je taky důvod, proč jsme se přihlásili k ceně Křesadlo. Za ten rok a půl, co to tady běží, s námi spolupracovalo přibližně 250 dobrovolníků ve 14 organizacích. Myslím, že to není malé číslo. Svědčí to o tom, že společnost je možná trošku jiná, než se kolikrát zdá," říká vedoucí frýdeckomístecké ADRY Michal Čančík.

ADRA

Několik desítek mladých lidí dochází taky do kojeneckého ústavu v Ostravě nebo do dalších zařízení pro děti, staré a nemocné lidi. Dobrovolnické centrum ADRA letos poprvé vyhlásilo anketu o cenu Křesadlo. Michal Čančík řekl, že lidé mohou až do 15. ledna nominovat pracovníky neziskovek, ale třeba i své sousedy.

"To je právě cena pro obyčejné lidi, nechceme oceňovat profesionály, protože jedna z podmínek je, že ten člověk za to nesmí dostávat žádnou odměnu. A takoví lidi, kteří dělají dobro pro druhé, nemusí být zákonitě v nějakých organizacích. Může to být i ta sousedka. Byli bychom rádi, pokud takový člověk je, abychom si ho všimli, byl nominovaný a mohl být třeba vybraný a oceněný," dodal Čančík.

Cena Křesadlo má mnohaletou tradici, v České republice se objevila poprvé před pěti lety - v Praze, Havlíčkově Brodě a Kroměříži. Cena, která bude v našem kraji udělena jen ve Frýdku-Místku, je symbolická a mohou ji získat jednotlivci i skupiny.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio