Lidé z Mladecka dnes vyrazí k volebním urnám

13. červen 2015
Zprávy , Zprávy

V malé obci na Opavsku musejí stejně jako před třemi lety vybrat nové zastupitelstvo. To stávající totiž nemá dostatek členů a nemůže tak rozhodovat o některých důležitých záležitostech.

Mladecko na Opavsku už od února, po odstoupení jedné ze zastupitelek, funguje v provizoriu. Vedení obce má omezené některé pravomoci a nemůže tak například řešit rozpočet nebo žádat o dotace.

Podobná situace přitom pro místní není ničím novým. Už v roce 2012 museli jít k volebním urnám kvůli úmrtí jednoho ze zastupitelů dříve než jejich sousedi z okolních obcí. Lidé tady tak chodí k volbám nezvykle často.

„Je to takové nepříjemné, ale na druhou stranu je tady aspoň nějaké vzrůšo,“ směje se 63letá paní Bohumíra. Že obec funguje v provizoriu, nijak nepocítila. „Nikdy to tady nebylo nějaké divoké. V podstatě jsme tady taková skupina dobrých lidí a máme tady všechno – školu tady máme, obchod, poštu... Hospodu sice máme v Deštné, ale je to kousek.“

I když to možná lidé nevnímají, rozpad zastupitelstva dopad na chod obce měl. Mladecko třeba nemohlo žádat o dotace na opravu školy, výměnu oken v kulturním domě nebo stavbu dětského hřiště.

Lidé tady ale častější volby vnímají stejně samozřejmě jako nákup slepic v pojízdné prodejně drůbeže. Jak ostatně potvrzuje Petra Kučerová z ministerstva vnitra, právě v menších obcích se zastupitelstva rozpadají častěji.

„Lze hovořit řádově o několika desítkách obcí každý rok. V některých z nich se tyto nové volby konají i vícekrát v rámci jednoho řádného, tedy čtyřletého volebního období,“ vysvětluje.

Kromě Mladecka se dnes budou nové volby konat v dalších 21 obcích v rámci celé republiky. Hlasovat se bude od 7:00 do 22:00, výsledky bude poté ČSÚ zveřejňovat na volebním webu.

autor: stj
Spustit audio