Lidé z Ostravy-Poruby mají naději, že nepřijdou o oblíbenou Myslivnu

6. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Odpor lidí z Ostravy-Poruby proti zastavění lokality Myslivna možná přinese výsledek. Město teď prověří tři nově vytipované lokality, kde by mohl stát zamýšlený Vědeckotechnologický park.

Ten měl původně vyrůst právě na Myslivně. Město za tamní pozemky dalo 100 milionů korun. Proti se ale postavilo 10 tisíc lidí podepsaných pod peticí.

„Bydlím v Porubě, chodím na Myslivnu. Odkočárkovala jsem tam svoje dvě děti i teď tam děti chodí, takže pro nás je to důležité místo,“ říká architektka Eva Špačková, která se zapojila do boje za zachování této lokality.

Právě ona přišla s nápadem, který tamní přírodu možná zachrání. „Řekla jsem zkusme najít alternativní lokality tak, že nebudeme uvažovat, že to musí být na jednom místě, že to musí být pohromadě. A v tomto je podle mne klíč k řešení – a podle mne je jasné, že více malých ploch se hledá snadněji než jedna veliká,“ dodává architektka.

Vedení vysoké školy báňské a Ostravy ji svěřilo pracovní tým, který už vytipoval náhradní lokality a pozemky. „Byly vytipovány tři lokality, které budou podrobeny hlubšímu zkoumání z hlediska proveditelnosti. Jedná se o lokality u ulice Opavské, v zóně Nad Porubkou a na svinovském rozhraní u ulice Polské,“ upřesňuje ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

„Pakliže bychom ten projekt chtěli zrušit, mohu před zastupitele předstoupit pouze v případě, že budu mít připravenou alternativní variantu B, a k té bychom měli dospět v průběhu tří měsíců,“ dodává primátor.

Signatáři petice mají z nového vývoje radost. Martin Bobek z petičního výboru ale řekl, že budou i nadále ostražití.

Čtěte také

„Pokud by se ukázalo, že Myslivna je opět ve hře, tak se samozřejmě budeme dále aktivizovat. Pro nás je důležitý požadavek změny územního plánu a došlo k tomu, že se myslivna zachová jako klidová lokalita,“ dodal.

Vykoupení pozemků na Myslivně trvalo městu skoro sedm let. Pokud přistoupí na náhradní umístění areálu, protáhnou se přípravy o další roky.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio