Lidé z ubytoven na Ostravsku mají strach, že skončí na ulici. Kvůli sporům o sociální dávky

Mezi lidmi, kteří žijí v ubytovnách na Ostravsku, se šíří strach z vystěhování na ulici. Některá města odmítají dát souhlas s vyplácením příspěvků na bydlení. Toto právo mají od začátku května. Pro stovky nejchudších je ale tento příspěvek nejdůležitější sociální dávkou, bez které ubytovnu nezaplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ubytovna v ústeckém Krásném Březně

Ubytovna v ústeckém Krásném Březně | Foto: Jan Beneš

„Jsme na ubytovně v Cihelné. Teď jsme byli na sociální a nevíme, kam máme s dětmi jít. Řekli nám, že ubytovny končí. Musím si něco hledat, ale mám na to necelý měsíc,“ říká Josef Stojka, otec dvou dětí.

Na ubytovně platí 13 tisíc korun. Z toho 8000 je doplatek na bydlení. Právě o tyto peníze teď přišel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli nesouhlasu některých obcí s vyplácením příspěvků na bydlení hrozí mnohým lidem vystěhování z ubytoven. Natáčel o tom Martin Knitl

„Vyčkáme, zdali se k tomu zákonodárci postaví nějak jinak a zákon se změní,“ uvádí Petra Bernfeldová, starostka Moravské Ostravy a Přívozu za hnutí Ostravak.

Potvrzuje, že radnice už nepodpořila 22 žádostí úřadu práce o souhlas s doplatkem na bydlení. A nové žádosti přichází každý den.

„V zákoně nejsou stanovena žádná kritéria, podle kterých bychom měli jednotlivé osoby posuzovat,“ dodává starostka.

Jenže takto to být vůbec nemělo, říká náměstkyně ministra pro lidská práva Kateřina Valachová:

„V žádném případě se nepředpokládalo, že by k tomu obce přistoupily plošně a v zásadě svým mlčením způsobily, že bydlení ztratí lidé, kteří jinou možnost nemají.“

Obce podle ní dostaly od května pravomoc omezit nebo úplně zrušit nevyhovující ubytovny, ale zároveň nemají právo žádat podrobnosti o sociální situaci konkrétních lidí. Valachová připustila, že možná nezbude nic jiného než znova přepisovat paragrafy:

„V krajním případě jsme připraveni na situaci reagovat i legislativní změnou.“

Zamítnutých doplatků na bydlení mohou být na Ostravsku stovky.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme