Lidem z Karviné pomůže při rozjezdu podnikání nové business centrum

8. březen 2016
Zprávy , Zprávy

Studenti i zájemci z řad veřejnosti se můžou v Karviné ode dneška seznámit s novým podnikatelským centrem. Za jeho vznikem stojí magistrát a karvinská pobočka Slezské univerzity, které chtějí tímto způsobem podpořit začínající podnikatele, nabídnout jim zázemí i odbornou pomoc. Takzvaná Business Gate se až do pátku představuje v rámci Dnů otevřených dveří, naplno pak spustí provoz od příštího týdne.

Bussines gate, neboli ‚brána k podnikání‘ je nenápadná budova na Poštovní ulici v centru Karviné. V budoucnu by se za jejími dveřmi měli rodit noví a úspěšní podnikatelé. Jedním z nich bude možná i student podnikové ekonomie Martin Klepek.

„Ze studentského pohledu je skvělé, když je nějaké místo, kde se mohu potkat nejen s kantorem ale taky s podnikatelem, s tou praktickou stránkou,“ říká.

Martin v novém byznys centru působí v týmu vysokoškoláků, kteří budou v rámci odborné praxe řešit konkrétní požadavky firem, například na vytvoření webových stránek nebo správu sociálních sítí.

„Zájem firem nás příjemně překvapil, je velký. V podstatě už máme naplněnu první várku, která v průběhu tohoto semestru bude probíhat. To znamená, je to nějakých pět firem, které požadují řešení od studentů. Jsou to většinou marketingová zadání a je tam jedno logistické zadání,“ upřesňuje student.

Propojení studentů a firem je jedním ze tří pilířů nového centra. Dále bude nabízet odbornou pomoc s rozjezdem vlastního podnikání a tzv. coworking.

„Jsou tady prostory volné k užití, to znamená, kdo chce, může si někde sednout, udělat si svoji práci a jsou tady zasedací místnosti, které se dají pronajmout, dají se udělat různá jednání, pracovní porady a podobně,“ vysvětluje náměstek primátora Lukáš Raszyk (ČSSD) s tím, že Business Gate bude otevřen pro jakýkoliv typ podnikatelských nápadů.

Úspěchem podle něj bude, když z centra vzejde 5 až 10 nových podnikatelů ročně. „Náš kraj, potažmo Karvinsko – máme jedno z nejmenších čísel, pokud jde o počet podnikatelů na tisíc obyvatel. Také tady chceme udržet mladé lidi a podpořit je. Vlastně všechny, kdo mají chuť podnikat a mají nějaký nápad. Mají tady teď místo, kam mohou přijít,“ dodává náměstek.

Vznik podnikatelského a poradenského centra vyšel na necelých 6 milionů korun a většinu nákladů pokryly evropské peníze. Z nich chce město čerpat i prostředky na další provoz. Odborné poradce zase dodá Slezská univerzita.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio