Lidí bez práce opět ubylo. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji klesla na 6,7 procenta

10. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Ani duben nezastavil pokles nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. Lidí bez práce stále ubývá ve všech okresech – nejvíce na Opavsku a Bruntálsku. Nezaměstnaných uchazečů je v celém kraji zhruba 58 tisíc.

Na snižování počtu nezaměstnaných má vliv především rostoucí ekonomika, potvrdila Vladana Piskořová z ostravské pobočky úřadu práce.

„Máme stále poměrně vysoký počet volných pracovních míst a samozřejmě každý rok zjara se rozjíždí sezónní práce, v našem kraji zejména v lesnictví a ve stavebnictví,“ upřesnila Piskořová.


Podíl nezaměstnaných se vypočítává z počtu uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let, kteří mohou bezprostředně nastoupit do práce. Na konci dubna jich bylo v Moravskoslezském kraji 53.523, což bylo o 2545 méně než v březnu. Meziročně jich ubylo 10.874.
(Zdroj: ČTK)

Mezi okresy je na tom se čtyřmi procenty nejlépe Novojičínsko a Frýdecko-Místecko, naopak nejvyšší nezaměstnanost (9,9 procenta) má stále okres Karviná.

„Bohužel okres Karviná zaujímá první místo v rámci České republiky právě v podílu nezaměstnaných osob, ale také v počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo s hodnotou 13,2,“ dodala.

Nezaměstnanost v Česku v dubnu potřetí za sebou klesla, z březnových 4,8 procenta se dostala na 4,4 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost je na Ústecku (7 procent), nejnižší pak v Plzeňském kraji (2,7 pct.).

autoři: mrk , tif
Spustit audio