Lidi podceňují únik oxidu uhelnatého, na Ostravsku roste počet přiotrávených

Na Ostravsku roste počet případů, kdy se lidé přiotrávili oxidem uhelnatým. Záchranáři vyjížděli za poslední čtyři měsíce ke skoro 50 přidušeným. Spolu s hasiči proto apelují na lidi, aby nepodceňovali nebezpečí úniku plynu z domácích kotlů, krbů nebo karem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krbová kamna

Krbová kamna | Foto: Patrik Rozehnal

Kromě pravidelných kontrol a vyčištěných komínů hasiči dále doporučují lidem, aby si pořídili detektory, které na únik plynu upozorní.

„Vzbudí nebo vytrhnou z letargie člověka, který je bezprostředně ohrožený. Případně sousedy,“ popisuje ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidi podceňují riziko otrav oxidem uhelnatým. Podrobnosti zjišťovala Iva Havlíčková

Hlásič, který upozorní na únik plynu, má nově i pěstounská rodina z Hlučína. V lednu se v jejich domku přiotrávilo 13 lidí, desetiletá holčička byla krátce v bezvědomí.

Otrav oxidem uhelnatým poslední dobou přibývá. „Naposledy případ z Javorníku,“ připomíná ředitel moravskoslezských záchranářů Roman Gřegoř víkendové neštěstí. Plynem se přiotrávilo pět lidí.

Přidušeným lidem pomáhá například léčba kyslíkem v hyperbarické komoře. Na Moravě je ale jen jedna, a to v Městské nemocnici v Ostravě. „Pacientů máme obrovské množství, kapacita jednoznačně nestačí,“ říká primář Michal Hájek.

Na otravu oxidem uhelnatým v Česku ročně zemře kolem 150 lidí, části zachráněných zůstanou trvalé následky.

„U asi 15 až 30 procent pacientů jsou poruchy paměti, osobnosti, snížení intelektu, třes a podobně,“ vyjmenovává Hájek.

Nejčastěji bývá za otravou netěsnost plynových kotlů a současně téměř úplně utěsněný zateplený dům.

Iva Havlíčková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme