Lobbista Dědic četl u soudu připravenou výpověď. Obžalobu označil za představy

Pouhé představy státního zástupce. Tak označil ostravský lobbista Martin Dědic kauzu, v níž figuruje jako hlavní obžalovaný a kterou začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Ostravě. Podnikatel všechna obvinění odmítl a trestní řízení považuje za zmanipulované a nezákonné. Jeho firma získala podle obžaloby na úplatcích přes 30 milionů korun. Spolu s ním čelí obžalobě i dalších sedm lidí a čtyři firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná dlouho očekávaný soud s lobbistou Martinem Dědicem

Začíná dlouho očekávaný soud s lobbistou Martinem Dědicem | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Bude to složité dokazování, ale pevně věřím, že obžaloba stojí na dobrých základech,“ řekl žalobce Vít Koupil, který přinesl k soudu objemné svazky s vyšetřovacími spisy.

Firma Bussines Advisor řízená ostravským lobbistou Martinem Dědicem podle něj uzavírala poradenské smlouvy se společnostmi, které pak vyhrály veřejné zakázky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lobbista Dědic četl u soudu připravenou výpověď. Obvinění odmítl, obžalobu označil za představy. Na místě natáčel reportér Martin Knitl

Nešlo ale o poradenství, byly to podle obžaloby úplatky za výběrové řízení ušité na míru s využitím citlivých informací o dopravním podniku nebo ostravské městské nemocnici. Údajně hlavně přes místní politiky, i když ti u soudu mezi obžalovanými nejsou.

„Cítím se nevinen,“ odmítl obvinění Dědic, kterému se přezdívá „ostravský Roman Janoušek“. Nic dalšího ale před začátkem hlavního líčení říct nechtěl. U soudu pak dlouho četl předem připravenou výpověď.

Vyšetřování označil za zmanipulované, s cílem poškodit jeho osobu. V tisícovkách telefonických kontaktů s politiky nebo lidmi z městských firem podle něj není nic závadného. „Naprosto se distancuji od obvinění uvedených v obžalobě," řekl Dědic v pondělí před soudem.

Kritizoval také domovní prohlídky a postup policie i státního zástupce. Žalobce Koupil je podle něj zaujatý a během vyšetřování prý někdo v Dědicův neprospěch manipuloval s důkazy. „Vše je pouhá představa státního zástupce," uzavřel nakonec Dědic.

Mezi obžalovanými je i Jaroslav Křemen, zástupce firmy Pragoimex, která s pomocí Bussines Advisor dodávala modernizované tramvaje. Právní zástupce nechtěl ke svému klientovi novináře pustit. „Špatně to vnímá, špatně to snáší. Dál to nebudu komentovat, omlouvám se, ale mějte strpení a lidské pochopení,“ řekl obhájce.

Policie po víkendovém zátahu obvinila 23 lidí. Případ zřejmě souvisí s lobbistou Dědicem

Číst článek

Rozsáhlá korupční sféra možná ještě nekončila. Obvinění si teď aktuálně vyslechlo dalších 23 lidí a někteří jsou zadržení, potvrdil Českému rozhlasu žalobce Vít Koupil. „Výše škody přesahuje částku 360 milionů korun, většina těchto osob je obviněna pro zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné platby. A dále pak účasti na organizované zločinecké skupině,“ doplnil Koupil.

Další souvislosti s kauzou Dědic ale potvrdit odmítl s ohledem na stav vyšetřování. Kauza Dědic bude u soudu pokračovat dalšími výslechy obžalovaných. Lobbistovi hrozí až dvanáctiletý trest, ostatním obžalovaným tresty v rozmezí dva roky až osm let.

Obžaloba na ostravského podnikatele Martina Dědice by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme