Malé vodovody mívají problémy s kvalitou vody. Podle hygieniků kvůli menší zkušenosti obsluhy

20. červen 2017

Téměř každý člověk v našem kraji má přístup k vodě z veřejného vodovodu. Nejvíce samostatných vodovodních sítí funguje v malých obcích. Ty ale na rozdíl od velkých vodovodů vykazují při namátkových měřeních občasné překročení limitů pro kvalitu vody. Podle hygieniků za to může většinou nedostatek zkušeností pracovníků.

„Nacházíme se v lokalitě u hrázky, kde máme zdroje pitné vody a vodojemy pro vodovod obce Hostašovice,“ se starostou Hostašovic Zdeňkem Kelnarem (nez.) nahlížíme do rezervoáru vody pro 770 obyvatel.

Obec si vodovod spravuje sama a kvalitu hodnotí dvakrát ročně rozbor vody v laboratoři. „Z tohoto pramene problémy nejsou. Občas se stane třeba po deštích, když používáme záložní pramen, že se musí vodojemy přidezinfikovat, aby kvalita byla odpovídající,“ dodává starosta.

O vodovod se v obci stará pověřený pracovník, který zatím řešil spíše problémy s občasným nedostatkem vody než s její jakostí. V kraji je podobných malých vodovodů 172.

Radim Mudra z Krajské hygienické stanice říká, že kvalita vody je obecně velmi vysoká. Přesto jsou rozdíly mezi velkými a malým sítěmi čas od času vidět. Hlavně v mikrobiologických ukazatelích.

Automatický dávkovač chlóru

„U malých vodovodů, pokud bychom se podívali na jednotlivé ukazatele, tak ty počty překročení jsou mezi jedním a dvěma procenty z celkového počtu stanovení, u velkých vodovodů jsou to zlomky procent nebo nuly,“ říká hygienik.

Hygienici za posledních pět let sedmkrát zakázali na několik dní používat obecní vodovod kvůli vysokému překročení limitů. Naposledy letos v březnu v Jestřábí u Dolní Lomné na Jablunkovsku.

Vloni to bylo v Blahutovicích na Novojičínsku. „Vyčistil se vodojem, dělaly se běžné úpravy, vychlórovalo se všechno,“ popsal v říjnu způsob řešení situace Tomáš Machýček (SNK), starosta Jeseníku nad Odrou, pod který Blahutovice patří.

Čtěte také

Podle hygieniků může za většinu problémů spíše nezkušenost nebo chyby pracovníků malých vodovodů. „Velké vodárenské společnosti zaměstnávají středoškolsky nebo vysokoškolsky vzdělané odborníky, mají k dispozici vlastní laboratorní zázemí vlastní. Malé obce toto zpravidla k dispozici nemají,“ připomíná Radim Mudra, podle kterého by pomohlo lepší odborné vzdělání obsluhy malých vodovodů.

Vodojemy v Hostašovicích. Starý a nový. Starý je vlevo
autor: Michal Polášek
Spustit audio