Mateřské školy v centru Ostravy hlásí i o prázdninách plný stav

27. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Mnoho dětí navštěvuje mateřské školy i o prázdninách. Po rodiče, kteří nemají hlídaní, jsou mateřinky často poslední záchranou. Školky ale fungují jen v omezeném provozu a plno na dobu prázdnin často mají už od května. Například v Moravské Ostravě a Přívozu jsou letos otevřeny střídavě všechny školky v obvodě. A volno už je jen v jedné v termínu ke konci srpna.

Ve školce v Blahoslavově ulici běží prázdninový provoz. Děti jsou na zahradě na místním hřišti. Jezdí kolem na koloběžkách, hrají si v písku, hrají si na honěnou.

„Zájem o umístění je velký. Už musím ale odmítat, protože opravdu více dětí už vzít nelze,“ říká ředitelka školky Zuzana Stanovská.

Během prázdnin je v centrálním ostravském obvodu otevřeno několik školek, střídají se po několikatýdenních turnusech. Znamená to, že některé děti se tak během prázdnin dostanou i do dvou nebo tří školek. Což je podle učitelky Jarušky pro některé dost náročné.

„Je to jako kdyby vás někdo dal do práce a za čtrnáct dní vás poslal, ať jdete úplně někam jinam a pak zase jinam a musíte si na všechno zvykat. Ale jsou děti, které to snášejí lépe, a jsou děti, které jsou citlivější a mají s tím trošku problémy,“ říká učitelka mateřinky.

Podle mluvčí radnice Moravské Ostravy a Přívozu Jany Pondělíčkové se harmonogram prázdninového provozu školek plánuje už od ledna.

„Každý ředitel se vyjadřuje ke svým možnostem. Záleží právě na tom, zda jsou nějaké nutné opravy, velké investice, ale také na personálních záležitostech, protože učitelé si samozřejmě musí také vybrat dovolenou. V letošním roce jsou na střídačku otevřené všechny školky,“ dodává mluvčí.

Úplně prázdno bude ve školkách v obvodu jen poslední prázdninový týden, kdy se budou učitelé připravovat na nadcházející školní rok.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio