Měřící stanice poprvé v aktuální topné sezóně zaznamenaly smog

10. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

Překročené povolené limity pro polétavý prach meteorologové včera hlásili na několika místech v kraji. Zaznamenala je třeba stanice v Ostravě-Radvanicích, Bohumíně nebo Věřňovicích na Karvinsku. Projevily se zhoršené rozptylové podmínky.

Důchodkyně Gabriela Kaclerová si v centru Ostravy kupuje čerstvé ovoce. I když se podle ní ovzduší tady v posledních letech lepší, plánuje se z Ostravy odstěhovat.

„Sháním chalupu v horách, kde bude čerstvý vzduch. Bydlím tady v centru a nikdy jsem si nemyslela, že budu sedět doma, abych nemusela do té inverze,“ říká důchodkyně.

Podle primátora Tomáše Macury (ANO) už město udělalo řadu opatření ke zlepšení ovzduší. Než to ale lidé poznají, chvilku to potrvá.

„Teď bude první celá sezóna, kdy jezdí stovka nových autobusů na CNG. Také jsme předávali městské policii auta s ekologickým provozem. Opatření je prostě celá řada. Fungují s jistým náběhem a nemůžeme čekat zlepšení ze dne na den,“ říká primátor.

Projevit by se podle něj ale měly nové filtry, které instalovala huť ArcelorMittal, či výměny starých kotlů v domácnostech.

„Čtyři sta lidí v Ostravě dosáhlo teď na dotaci na výměnu kotle. Čili dopad bude takový, jako kdyby se ve městě uzavřela malá fabrika. Jestli to bude poznat už v sezóně, ale nevím. Záležet bude i na klimatických podmínkách,“ dodává Macura.

Čtěte také

Třeba loňská zima byla mírná a počasí příznivé. Každý rok je ale trochu jiný, říká Vladimíra Volná z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

„Když bude zima meteorologicky příznivá, nebude to se škodlivinami tak hrozné jako třeba v letech, kdy se tvoří hodně teplotní inverze, málo fouká vítr a podobně,“ dodává.

Znečištění v Třinci měří nový prachoměr

Prachoměry, přístroje na měření čistoty ovzduší

Větší přehled o stavu ovzduší budou mít od letošní sezony například lidé v Třinci. Radnice totiž koupila nový prachoměr. Už je v provozu.

„Měří se už i ty nejjemnější částice PM1, je to nový přístroj. Měl by nám tady pomoci, protože jsme v oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší,“ dodává Anna Turoňová z odboru životního prostředí třinecké radnice.

autor: iha
Spustit audio