Město Albrechtice řeší budoucnost psího útulku. Obyvatelé ho chtějí zachránit

29. září 2016
Zprávy , Zprávy

Městem Albrechtice na Bruntálsku koluje petice za záchranu tamního záchytu pro opuštěné psy. Kvůli stížnostem na jejich venčení totiž plánovala radnice zvířata přesunout do 20 kilometrů vzdáleného útulku. Zařízení v Albrechticích je přitom jediné v celém městě, kde můžou zatoulaní psi najít dočasný azyl.

„Vesměs tady byli čtyři pejsci,“ říká Alena Paluchová, pečovatelka o psy v útulku. Zařízení působí provizorně. Kromě kotců tam není žádná místnost například pro karanténu. Je to opravdu záchytná stanice. „Pro nás to bylo království,“ dodává.

Paní Paluchová se o opuštěné pejsky stará poslední rok. Momentálně tady ale žádní nejsou a kotce jsou prázdné. „Chtěli je odvézt do Slezských Pavlovic. Okamžitě jsem se se svými známými zmobilizovala, že situace tady je akutní. Psi se udali,“ říká.

Stanice ve Městě Albrechticích totiž sídlí na pozemku, kde je více subjektů. A těm se nelíbilo, že Alena Paluchová na tomto pozemku venčila psy. Proto se obrátila na radnici a chtěla tento problém řešit.

„Vyloženě šlo jenom o to venčení, abychom se tady nějakým způsobem domluvili a měli nějaká pravidla,“ vysvětluje pečovatelka o psy.

Za zachování místního útulku vznikla dokonce i petice, kterou podepsalo už více než 500 lidí. Na problém jako první upozornila zastupitelka Jana Murová (ANO).

„Město tady nějakým způsobem buduje útulek a najednou, když se měla vyřešit situace pouze s venčením, jako první řešení se přijalo v podstatě uzavření útulku a převodu psů do útulku Slezské Pavlovice. Přijde mi to jako zbrklé a unáhlené jednání vedení města,“ míní zastupitelka.

Nový útulek asi jen tak nebude

Největší kritika míří na adresu místostarosty Martina Špalka (KSČM). „Problém je v tom, že náš záchyt nesplňuje hygienické podmínky pro psí útulek. To znamená, je nevyhovující,“ vysvětluje místostarosta.

Ve spolupráci s okolními útulky tak Martin Špalek problém nevidí. Na vybudování vlastního by podle něj město potřebovalo nový pozemek, větší zázemí i více zaměstnanců.

„Musím najít člověka, který buď ty psy bude umět udat, když to tak řeknu, musí nám opravdu doložit platná osvědčení. Nevěřím tomu, že v nejbližší době ten útulek vybudujeme,“ dodává Špalek.

Jen na provoz záchytu totiž město vloni dalo 65 tisíc korun. Jeho budoucnost musí město vyřešit do konce roku.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio