Město kruhových objezdů. V Novém Jičíně postaví už devátý rondel

5. březen 2018

V Novém Jičíně přibude další kruhový objezd. V ulicích města je jich teď celkem osm. Nová okružní křižovatka poblíž náměstí zvýší hlavně bezpečnost na jednom z přechodů. Při nehodách totiž řidiči řekli, že chodce neviděli za předním sloupkem auta.

„Myslím si, že už bude překruhováno. Tady jsou vlastně ta hlavní a jedna ta vedlejší. Jako kdyby tu bylo více příjezdových cest, tak neřeknu, ale takhle nevím,“ přemítá jedna z námi oslovených řidiček.

„Mi to nevadí, já jsem si na to zvykl. A myslím, že by to zrychlilo dopravu. Jenom řidiči po okružních křižovatkách neumí jezdit,“ dodává další řidič.

„Já si myslím, že kruhový objezd určitě vhodný je, protože je tady strašně špatná viditelnost. Když přijíždím shora, tak na pravou stranu si musím hodně vyjet,“ přidává
svou zkušenost s křižovatkou řidička.

Přestože je období mimo špičku, tak provoz je tady poměrný silný. Kromě osobních aut tady projíždí i spousta dodávek, menších nákladních aut anebo také autobusů. A chodí i spousta chodců, v okolí je totiž velké množství obchodů.

Nejkritičtější místo

S ředitelem novojičínské městské policie Jiřím Kleinem teď stojíme u nejkritičtějšího místa křižovatky. U přechodu pro chodce na ulici K Nemocnici.

„Teď právě zdola přijíždí vozidlo a může se stát, že za sloupek se jim ten chodec schová a on ho nevidí, nebo vidí až v poslední chvíli a může ho srazit,“ popisuje šéf strážníků.

Takových nehod už tady bylo několik. „Byly tady dokonce i se zraněním, sražené dítě a podobně. A vždycky to bylo tím, že ten chodec byl schovaný za sloupkem toho vozidla,“ dodává Jiří Klein.

Kruhový objezd vznikne na křižovatce ulic K Nemocnici a Generála Hlaďo

Kruhový objezd by měl vyřešit taky problém s kolonami. Radnice ho slibovala už několik let, kvůli přeložkám inženýrských sítí ale vycházel příliš draho. Teď město našlo jiné řešení. Kruhový objezd sestaví dělníci z obrubníků přímo na asfaltu. A tím se radnice vyhne požadavku vodáren na zaplacení nového vodovodu a kanalizace.

„Tím, že tento kruhový objezd bude takhle levný, lepený, bez nějakého většího zásahu to tělesa komunikace, tak vlastně ustoupili od toho a všechny tyto opravy si udělají na svůj vrub,“ popisuje místostarosta Pavel Rozbroj (ČSSD) důvod, proč místo původně předpokládaných více než sedmi milionů bude kruhový objezd stát jen 2,5 milionu korun.

Pracovat se začne na přelomu léta a podzimu.

autor: Michal Polášek
Spustit audio