Město odebralo provozování útulku ostravským strážníkům

12. únor 2015
Zprávy , Zprávy

Vedení Ostravy odřízlo od správy útulku pro zatoulaná zvířata městskou policii. Pod sebe ho přebírá přímo magistrát.

Změna přichází poté, co útulek zasáhla epidemie parvovirózy. Zemřely kvůli ní 4 desítky psů. Útulek kvůli infekci čekají i další kontroly.

„Nezdá se mi to, že se infekce tak rychle, vlastně v řádu hodin objevila v celém prostoru útulku, to znamená jak v izolaci tak ve všech dalších prostorách,“ říká ostravský primátor Tomáš Macura (hnutí ANO).

Není spokojený s tím, jak se zařízení vyrovnalo s infekcí parvovirózy. Vše má prověřit znalec z oboru veterinární péče, kterého město do zařízení vyšle na kontrolu.

„Druhou otázkou, kterou osobně mám, je, jestli skutečně bylo nezbytně nutné, aby tuto příhodu zaplatilo životem 37 psů. Neb parvoviróza je infekční onemocnění, které je u dospělých psů léčitelné v 98 procentech případů,“ dodává primátor.

Kvůli parvoviróze bylo v útulku od začátku ledna utraceno 30 psů, dalších sedm uhynulo. Rozšíření infekce se ale nedalo zabránit, říká mluvčí městské policie Vladimíra Zychová.

„Bohužel došlo k tomu, že než se nákaza projevila, někteří pejsci se z karanténního prostoru dostali mezi ostatní umístěné pejsky – v době, kdy u nich probíhala inkubační doba bez příznaků,“ vysvětluje mluvčí.

Útulek už několikrát od propuknutí infekce kontrolovali inspektoři Státní veterinární správy. Ti hrubé pochybení nenašli.

„Úspěšnost nebo neúspěšnost léčby není naší záležitostí, abychom ji hodnotili. Z hlediska evidence to bylo naprosto v pořádku. A to, co my tam máme dělat, tak jsme nezjistili ze strany útulku pochybení,“ potvrdili krajský ředitel inspektorů Severin Kaděrka.

Aktuálně už v útulku žádné nemocné zvíře není a krajská veterinární správa proto předpokládá, že by příští týden opět povolila jeho otevření pro veřejnost.

autor: iha
Spustit audio