Město Opava se pokusí odkoupit historický obchodní dům Breda

2. březen 2018
Dobré odpoledne

Obchodní dům Breda v Opavě byl před 90 lety největší zastřešenou prodejní plochou v Československu. Stal se také jedním ze symbolů Opavy. Dnes je ale budova prázdná a její stav se rychle zhoršuje. Možná se ovšem dočkáme změny. Obchodní dům je na prodej a mezi zájemci o koupi by mohlo být právě i město Opava.

Na fasádě staré Bredy, i když spíše bychom měli říci starého Bredy, už visí informace o prodeji. Konkrétní cenovou nabídku dostalo od konkurzního správce i město ve výši 55 milionů korun.

Vzhledem ke špatnému stavu budovy je to příliš mnoho, říká primátor Radim Křupala (ČSSD). „Zastupitelstvu navrhujeme nabídku nepřijmout. Navrhujeme se přihlásit do soutěže, kde bychom šli s nabídkou daleko nižší,“ dodává.

A ta nižší nabídka by mohla být například desetinová, tedy maximálně 5,5 milionu korun. Je to risk, ale rozumný, myslí si primátor. „Těch 55 milionů se nám zdá moc vysoká cena, která podle nás ani neodpovídá tržní ceně. Myslíme si, že ani konkurzní správce nebude chtít moc slevit, tak se hlásíme do soutěže a možná, že nabídka od Opavy bude i nejvýhodnější,“ míní primátor.

Problém je podle něj v tom, že kupní cena je pouhým zlomkem toho, co bude stát následná rekonstrukce. To může být i hodně přes 200 milionů korun kvůli špatným oknům, fasádě, střeše a nemluvě o tom, co je uvnitř, upozorňuje náměstek primátora Dalibor Halátek (Změna pro Opavu).

„Stav druhého podzemního podlaží, kde se tlačí podzemní voda – tak je otázka, jak se do budoucna bude řešit statika celé budovy, proto město se musí mít dost na pozoru, aby nekoupilo nějakého zajíce v pytli a nakonec nemuselo řešit, za co všechno utratit,“ vysvětluje Halátek.

Rozhodnutí o tom, jestli město zkusí Bredu koupit, je na městském zastupitelstvu. V pondělí 12. března se proto dá očekávat dlouhá debata. Hlavně o možném využití legendárního obchodního domu, za kterým stojí nový obchodní komplex opět se jménem Breda v názvu.

autor: mrk
Spustit audio