Město Opava usiluje o záchranu tamního hokeje

22. září 2015
Zprávy , Zprávy

Opavskému hokeji se blýská na lepší časy. Soukromý klub HC Slezan, který se dlouhodobě potýká s finančními problémy, chce totiž pod svou kontrolu převzít magistrát. Získal by ho od podnikatele a bývalého reprezentačního kouče Aloise Hadamczika.

První krok schválili zastupitelé na svém pondělním zasedání. Pokud by totiž město nepřišlo s rychlým řešením, hrozil by druholigovému mužstvu zánik.

„Myslím, že to by byl úplný konec. Kluky z mužského hokeje bychom už asi dohromady nedali, rozutíkali by se. Takže jsem strašně rád, že město tento sport podpořilo,“ říká Marek Harazim.

Je na něm znát velká úleva. Asistent trenéra A-týmu totiž v klubu působí také jako kouč mládeže a ví, že konec druholigového hokeje v Opavě by měl dalekosáhlejší důsledky.

„Kdyby tady muži nebyli, bylo by to špatné, protože výchova by tady neměla žádnou posloupnost, utekli by nám hráči, které tady pěstujeme. Tradice tady je velká, takže jsem maximálně spokojený,“ dodává.

Návrh na nové fungování opavského hokeje předložil na jednání zastupitel Libor Witassek (hnutí Změna pro Opavu). Jeho přijetí má pro klub znamenat kompletní restart.

„Největší problém opavského hokeje je v tom, že dlouhodobě nebyl schopen sehnat dostatek sponzorů. Pan Hadamczik to na jednáních sám zdůrazňoval, že pan Hadamczik je vnímám jako úspěšný podnikatel, jako bohatý člověk a celá řada sponzorů mu řekla ‚Vy jste dostatečně bohatý, zaplaťte si to sám‘,“ poznamenal zastupitel.

Naopak pokud bude klub spadat přímo pod magistrát, věří Witassek v příliv nových sponzorů. Magistrát totiž mužský celek financovat nebude. Dotuje pouze dětské a mládežnické týmy, kterým ročně posílá asi 4 miliony korun.

Jednání mezi městem a vedením klubu ale nebyla jednoduchá, potvrzuje Alois Hadamczik. „Jednání byla náročná z toho důvodu, protože vždycky se povídalo, že se dávají peníze Hadamczikovi na hokej. Už jsem to nechtěl trpět, to je jedna věc a teď když jsem v Brně, tak nemám na to čas, protože jsem neustále pryč,“ vysvětluje.

Čtěte také

Od Aloise Hadamczika by tak město odkoupilo veškerá práva klubu, licence na hokejové soutěže, hráče i vybavení. Zaplatí za to necelé 3 miliony korun.

„Dál bude to, že město se postará o opavský hokej, to znamená, že založí obchodní společnost stoprocentně vlastněnou městem, najmenuje do orgánů této společnosti své zástupce a bude kontrolovat další financování toho hokeje tak, aby bylo zcela jasné, jakým způsobem jsou prostředky využity,“ popisuje zastupitel Witassek.

Tyto zástupce by mělo podle Libora Witasska zvolit příští zastupitelstvo, aby město mohlo klub převzít v ideálním případě už od ledna příštího roku. Do té doby mu ale pošle ještě finanční injekci ve výši jednoho milionu korun pro mládež.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio